Севернокорейският лидер Ким Чен Ун прекоси границата и влезе в Русия на път за първата си среща с президента Владимир Путин в пристанищния град Владивосток, предаде Асошиейтед прес.
На гарата в пограничното селище Хасан Ким е бил посрещнат с цветя, хляб и сол. Севернокорейският ръководител бил очакван от руския министър на развитието на Далечния изток и Арктика Александър Козлов, от губернатора на Приморския край, руския посланик в КНДР и генералния консул на Северна Корея в Приморския край.
В селището Ким е посетил Дома на руско-корейската дружба, след което бронираният му влак е продължил пътя си към Владивосток, посочва ТАСС.

Сестрата на севернокорейския лидер Ким Йо Чен, която заема поста първи заместник-завеждащ отдела за пропаганда и агитация в ЦК на Корейската трудова партия, е пристигнала вчера във Владивосток за подготовка на срещата между лидерите на Русия и Северна Корея. Това съобщи южнокорейският в. "Чосон илбо", предаде ТАСС.

Майбахът на комунистическия диктатор.

Ким Йо Чен ще завърши последните приготовления за срещата на върха, пише изданието, като се позовава на собствени източници. Според вестника тя вече се е срещнала с намиращия се там заместник-председател на Държавния съвет на КНДР Ким Чхан Сон.
Вече бе съобщено, че той е посетил кампуса на Далекоизточния федерален университет, където според южнокорейски медии на 25 април ще се състои срещата и където ще отседнат севернокорейският лидер и членовете на делегацията му. Ким Чхан Сон е бил забелязан на жп гарата във Владивосток, пише БТА.

Срещата с Путин ще бъде след срещата на Ким с американския президент Доналд Тръмп в Ханой, която завърши с провал.

По-късно Ким пристигна във Владивосток с бронирания влак.

 

По-късно днес Ким пристигна на остров Руски, в кампуса на Далекоизточния федерален университет (ДИФУ), където утре ще се състои срещата му с Путин, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.
По време на придвижването на официалния кортеж улиците в центъра на Владивосток бяха затворени.
Университетът на Далечния изток има споразумение за сътрудничество с два университета в Северна Корея - Университета "Ким Ир-сен" и Пхенянския университет за чужди езици. Висшите училища осъществяват обмен на студенти и преподаватели, извършват съвместни научни изследвания, организират семинари и конференции. По междуправителствено споразумение между Русия и КНДР ежегодно 10-12 севернокорейски докторанти преминават стаж в ДИФУ по природнонаучни и хуманитарни специалности.
При пристигането на Ким на гарата във Владивосток стана малък гаф, отбелязва Ройтерс. Влакът на севернокорейския лидер подмина червения килим, разпънат за него, и се наложи да се върне с няколко метра назад. Представителите на руските власти изчакаха търпеливо Ким, който слезе усмихнат от влака около една минута след като той спря. Церемонията по посрещането се излъчваше на живо по руската държавна телевизия.
На пристигналата във Владивосток севернокорейска делегация ще бъдат предложени ястия от руската кухня, каза пред ТАСС губернаторът на Приморския край Олег Кожемяко.

"Храната ще бъде обикновена - наш борш, наши пелмени. Това, което е характерно за традиционната руска кухня", разказа той. На уточняващ въпрос на журналист за далекоизточния червен хайвер и червена риба Кожемяко добави: "Задължително ще има и хайвер".