Часът е 8:40 сутринта. Абонираните за страницата на премиера Бойко Борисов във фейсбук получават съобщение: Boyko Borissov is live. Първите кадри от въпросното живо включване показват изкопни дейности, министър-председател не се вижда на хоризонта. Снимащият се вози на задната седалка на автомобил. Изведнъж откъм шофьорското място се чува: 

"Виждаш ли как става магистралата: так-так-так-так. Така както го гледаш, август месец ще го свършат. А едно време са стигнали до Правец  (където е резиденцията на Тодор Живков, б.р) и са спрели".

Гласът принадлежи на Борисов. Очевидно премиерът е все още верен на маниера още от първия си мандат, който ужасяваше служителите на НСО - сам да управлява автомобила си. Става ясно, че инспектира отсечка от строящото се в момента продължение на автомагистрала "Хемус".

"В сезона това ще спестява половин час - тази отсечка", продължава да разяснява на събеседниците си - мъж и жена (зам.-министърът в регионалното министерство Николай Нанков и (вероято) шефката на пресцентъра Севделина Арнаудова) Борисов, докато шофира по бъдещия аутобан, по който видимо в момента се работи.

"Път през скала. Пък после като отидем в студиата викат "стига сме говорили за магистрали, дай да си говориме за фугата на "Граф Игнатиев", иронизира премиерът.

"Инспекцията" е в участъка между Боаза и пътя Велико Търново-Русе. Возенето се превръща в своеобразно интервю с въпроси от типа на "Кога ще стане готово?", "Откъде ще се минава". На мероприятието са посветени общо шест (до ранния следобед) живи включвания.

Част от тях са съвсем в риалити стил - от автомобила, в който пътуват премиерът, Николай Нанков, финансовият министър Владислав Горанов и вицепримерът Томислав Дончев. Докато колата се движи, се виждат гледки от строежа, работници, кипи (или не кипи) усилен труд, а членовете на кабинета разясняват какво е свършено и какво предстои, като премиерът задава насочващи въпроси и коментари. 

Там, където спира, за да огледа пешеходно как върви магистралата, Борисов е посрещан от "спонтанни" агитки, в която немалка част от хората "спонтанно" носят тениски с премиерския лик. А на скандиранията "Бойко, Бойко...", широко усмихнат премиерът казва: "Браво...Тихо, ей...не се занимавайте с партийни работи". 

Разговорът с журналисти също тече гладко.

Ето така.

Въпрос: Идват избори, г-н премиер. И след тях какво...

Отговор от Борисов: Идва и Нова година, Коледа... И с тях коледни надбавки...

А след това обяснява как се мисли за 10% увеличение на заплатите. А външният дълг е намалял на 20% - 2 млрд. и 400 млн. "външен дълг върнахме".

Има и "човешки елемент" - появява се учителка на Горанов от Плевен, която благодари за парите за училището. А Борисов веднага разширява - колко са дали за образование въобще.

В края на миналия месец Борисов инспектира отсечката Ябланица-Боаза. И даде заявка: "Аз съм убеден, че с построяването на "Хемус" БВП на страната ще се вдигне с поне 10- 20%. За това мога да се обзаложа".

Преди седмица ЦИК излезе с решение на жалба на БСП, че не открива предизборна агитация в активността на Борисов. Той действал като премиер.