Най-властният политик в Румъния влиза в затвора, след като Върховният съд потвърди присъдата му, предада Евронюз.

Лидерът на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня обжалва, след като беще признат за виновен заподбудителство към злоупотреба с власт.

Осъдителната присъда от три и половина години затвор беше потвърдена и е окончателна.

Драгня, който е председател на долната камара на парламента, има и предишна присъда в дело за фалшифициране на избори. Той обжалва първоначалната присъда миналата година. 

Полицията трябваше да го прибере за изтърпяване на наказанието днес.

В същото време проевропейските десноцентристки партии спечелиха изборите за Европарламент в Румъния, сочат резултатите.

Така бе нанесено сериозно поражение на лявото правителство, оглавявано от Социалдемократическата партия (СДП) и критикувано Еврокомисията заради реформите в правосъдието.

Стигна се дотам, че спецпрокуратурата в Букурещ повдигна обвинения срещу еврокомисарите Франс Тимерманс и Вера Йоурова с обвинението, че поднасяли фалшива информация за страната.

Консерваторите от Националнолибералната партия (НЛП) получават почти 27 процента от гласовете.

Те изпреварват СДП, която взе 23,42 на сто.

Трети с малко над 21% са центристите от прозападния Алианс 2020.

Следват новосъздадената партия „Про Румъния“ на бившия премиер Виктор Понта (6,61%) и други.

Лидерът на НЛП Лудовик Орбан призова правителството веднага да подаде оставка, като изтъкна, че то вече няма легитимност. И допълни, че либералите и партньорите им от опозицията имат необходимото мнозинство, за да управляват.

„На тези, които са на власт, ще им кажа: вървете си бързо, подайте оставка утре, защото иначе ще бъдете изгонени от хората“, каза той.

Премиерката Виорика Дънчила отказа да подаде оставка въпреки поражението на СДП.

„Румънците имат доверие в правителството. Те гласуваха на европарламентарни избори, а не на парламентарни. Ако наистина някой иска да свали правителството, да внесе вот на недоверие. Ако мине, тогава правителството си отива", заяви Дънчила, цитирана от в. „Адевърул“.