"Търговска война" е името на пропагандна песен за обтегнатите отношения между САЩ и Китай. Първоначално музикалното парче, чийто автор е пенсионираният политик Жао Лиантиан, бе пуснато в китайското приложение за съобщения WeChat.

То вече покори китайските социални мрежи и впоследствие бе създаден официален музикален клип, предаде "Бизнес Инсайдър". 

 

 

В него се вижда юмрук, обграден от пламъци, докато знамена на Китай и други символи на страната проблясват на заден фон. Според Би Би Си мотивите в текста са използвани в китайския пропаганден филм от 60-те години "Тунелна война", който е насочен срещу Япония.

"Избрах "Тунелна война", защото този филм напомня на настоящата ситуация пред Китай днес", заяви пред "Блумбърг" Жао Лиантиан. "След началото на търговската война почувствах необходимост да направя нещо", обясни той.

"Търговска война! Търговска война! Не се страхуваме от възмутителното предизвикателство! Не се страхуваме от възмутителното предизвикателство! Търговска война се провежда над Тихия океан", се скандира в песента. "Ако виновникът иска да се бие, ние ще го победим", се пее още по данни на Блумбърг.

Отношенията на САЩ и Китай се влошиха през миналите седмици, след като преговорите за подписване на търговско споразумение се провалиха.

Тогава Тръмп обяви повишаването на митата на китайски вносни продукти на цена 200 милиарда долара. Пекин отговори с повишаването на тарифите на стоки за 60 милиарда долара, които ще влязат в сила на 1 юни.