Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази днес подкрепа за излизането на Великобритания от ЕС и каза, че след това Вашингтон и Лондон ще могат да сключат "феноменална търговска сделка", предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

"Мисля, че Брекзит ще се случи, и той трябва да се случи", заяви Тръмп на съвместна пресконференция с британската премиерка Тереза Мей.

Той изрази увереност, че САЩ и Великобритания могат да сключат "феноменална търговска сделка" след Брекзит.

"Съюзът между САЩ и Великобритания е най-великият, който светът някога е виждал", каза Тръмп.

Тереза Мей ще подаде оставка в петък, след като не успя да прокара споразумение за Брекзита в парламента.

Тръмп по-рано е критикувал Мей за начина, по който подхожда към Брекзита, но днес заяви, че "тя заслужава да й се отдаде дължимото и е свършила много добра работа". Той каза това, след като Мей се пошегува за съвета му тя да съди ЕС, а той отвърна, че тя вероятно е по-добър преговарящ от него.

Американският президент заяви, че лидерът на лейбъристката опозиция във Великобритания Джереми Корбин поискал среща с него, но той отказал.

Тръмп нарече Корбин "до известна степен негативна сила".

САЩ и Великобритания са решени да не позволят на Иран да се сдобие с ядрено оръжие, даде да се разбере американският президент. Той отново призова съюзниците от НАТО да увеличат разходите си за отбрана.

Тереза Мей похвали "скъпоценната и дълбока" специална връзка между САЩ и Великобритания. В същото време Мей призна за различия с Тръмп за климатичните промени и Иран. Великобритания продължава да подкрепя Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне, от което Тръмп изтегли Съединените щати. Лондон продължава да поддържа и международната сделка за иранската ядрена програма, която бе отхвърлена от американския президент, припомня АП.

"Сътрудничеството и компромисът са основата на силните съюзи", каза Мей на Тръмп.

Двамата говориха на съвместна пресконференция, след като британската премиерка прие американския президент в резиденцията си в Лондон.
Тръмп заяви, че съюзниците в НАТО нямат друг избор, освен да увеличат военните си разходи и повтори искането си всички натовски страни да отделят по 2 процента от своя БВП годишно за отбрана.

"Премиерът и аз сме съгласни, че съюзниците ни в НАТО трябва да увеличат разходите си отбрана. Очакваме все повече страни да покрият минималното изискване за 2 процента от БВП. За справяне с днешните предизвикателства всички членове на алианса трябва да изпълняват задълженията си. Нямат избор", заяви Тръмп.

Той заяви, че както бившият външен министър Борис Джонсън, така и сегашният Джереми Хънт са силни кандидати за следващ премиер на Великобритания.

На въпрос за друг от кандидатите за поста - министъра на околната среда Майкъл Гоув, Тръмп отвърна, че не го познава и не знае дали той би се справил на поста. "Джереми, кажи ми", обърна се Тръмп към присъстващия Джереми Хънт, предизвиквайки смях сред присъстващите.

Тръмп заяви, че САЩ и Великобритания могат да изгладят разногласията си по използването на технология от китайската телекомуникационна компания Хуавей от британците. Той увери, че не очаква "никакви ограничения" в обмена на разузнавателна информация между Вашингтон и Лондон, ако Великобритания не ограничи използването на технология на Хуавей.

Президентът на САЩ заяви, че заплахата му да наложи мита на Мексико вероятно ще влезе в сила от следващата седмица като начин да окаже натиск на южната си съседка да ограничи имиграцията в САЩ.

"Не ща да чувам, че Мексико се управлява от картелите. Мексико трябва да спре това нашествие в нашата страна", заяви Тръмп.

Той определи хилядите хора, които демонстрираха в Лондон срещу визитата му във Великобритания, като "малък протест". Тръмп заяви, че е видял само една малобройна демонстрация и определи медийните съобщения за по-масови протести като фалшиви новини.

 

 "Емблематична фигура за крайната десница"

 

Кметът на Лондон Садик Хан каза днес в интервю, че Доналд Тръмп е"емблематична фигура" за крайнодесните активисти по света, предаде Ройтерс.

"Със сигурност трябва да казваме: слушай, разбираш ли, всъщност ти осъзнаваш ли, че си емблематична фигура за крайнодясното движение по света?", заяви Хан пред "Скай нюз" по повод политиката на президента на САЩ към мюсюлманите и имиграцията.

Част от протестите срещу посещението на президента на САЩ. Снимка АП / БТА

В изявление за Асошиейтед прес лондонският кмет каза, че няма желание да влиза в "сбиване на детска площадка" с Тръмп въпреки острите думи, които те си размениха задочно през последните дни. Хан поясни, че вербалният му сблъсък с Тръмп е заради ценностите, които традиционно са присъщи на САЩ и техните Бащи основатели. Според Хан, който е мюсюлманин, Америка е изградена върху религиозната свобода и равенството и отдавна е смятана за "пътеводен фар за останалия свят". Вместо това Тръмп се държи като "емблематична фигура" за много крайнодесни политици, вкл. в Унгария, Италия и Франция, повтори Садик Хан. 

Преди да пристигне на официално посещение в Обединеното кралство президентът на САЩ нарече кмета на Лондон "пълен неудачник". От канцеларията на Хан обявиха, че Доналд Тръмп е "най-красноречивия пример за растящата крайнодясна заплаха" по света, която излага на риск либерални демокрации, припомниха агенциите.

БТА