Германският болногледач Нилс Хьогел (42 г.) чу днес окончателната си присъда. Той ще доживее дните си зад решетки. Наложената му доживотна присъда е без право на замяна.

Подсъдимият беше признат за виновен от съд в град Олденбург в умишлено причиняване на смърт на 85 пациенти в периода между 2000 и 2005 г. в болници в градовете Олденбург и Делменхорст.

Председателстващият съдебния състав съдия Себастиан Бюрман обоснова наложеното на Хьогел най-тежко наказание, окачествявайки деянията като “нещо, което взривява всякакви граници”.

“Господин Хьогел, деянията ви са необясними. Пред извършеното от вас капитулира всякакъв разсъдък”, изрече съдия Бюрман.

Нилс Хьогел беше подведен под отговорност за извършени 100 умишлени убийства на пациенти. В 15 случая той беше оправдан. Подсъдимият призна, че е отнел живота на 43-а пациенти.

По време на разследването и на съдебния процес беше доказано, че в перода между 2000 и 2005 г. в болници в Олденбург и Делменхорст Нилс Хьогел е давал на пациенти различни медикаменти, поставял им е инжекции, несъвместими със заболяванията. Хьогел е знаел, че изходът може да е фатален. Точно това е била и целта му – убийства. В хода на разследването задържаният твърдеше, че така бил избавил много хора от големи мъки.

Защитата се бореше Хьогел да бъде обявен за психично болен човек. Психиатрична експертиза обаче доказа, че той е дееспособен, макар да са налице известни смущения, но те не са толкова силно изразени, като при психично болни хора. Според психиатричната експертиза Хьогел не е в състояние да изпитва срам, вина и покаяние.

Обръщайки се към близките на жертвите, все пак в последната си дума в съдебната зала днес Нилс Хьогел изрече:

“На всеки един от вас искам да се извиня за всичко, което през годините съм ви причинил. Едва по време на съдбения процес разбрах каква безгранична мъка съм причинил чрез ужасните ми деяния.”

Първата доживотна присъда беше наложена на Нилс Хьогел през 2015 г. Днешната е окончателна.