Руският президент Владимир Путин каза днес, че американските усилия да бъде наложена доминацията на Вашингтон върху другите страни е рецепта за търговски и реални войни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Путин говори на Международния икономически форум в Санкт Петербург. 

Той се оплака от нечестната според него конкуренция и протекционизма.

"Американският подход насърчава битка без правила, в която всеки е изправен един срещу друг", каза той.

Руският президент критикува САЩ, че използват натиск, за да поддържат икономическото си превъзходство, което нанася удар на международната търговия и подкопава глобалната стабилност, допълва Асошиейтед прес. 

"САЩ са превърнали валутата си в инструмент за натиск, подкопавайки доверието в американския долар и вредейки на собствените си интереси, заяви още Путин. - Опитите на САЩ да "разпрострат юрисдикцията си до целия свят" поставят под съмнение световния ред, отбеляза той. 

Американските санкции срещу китайския телекомуникационен гигант Хуавей (Huawei) представляват опит той "безсрамно да бъде изтласкан от световния пазар", бележейки "първата технологична война на дигиталната ера", заяви още руският държавен глава. 

По думите на Путин безпокойството за бизнес климата в Русия продължава въпреки известното подобрение според него.

Кремъл е под натиск да покаже, че взема мерки да подобри бизнес средата на фона на недоволството сред инвеститорите по повод отношението към известния американски бизнесмен Майкъл Калви, който бе обвинен в присвояване на средства - нещо, което той отрича, отбелязва Ройтерс.

Путин каза още, че страни, които не са свикнали сами да си плащат сметките, се опитват да провалят газовия проект "Северен поток -2", допълва ТАСС. По думите му проектът ще повиши енергийната сигурност на Европа и ще създаде нови работни места. Той напълно отговаря на националните интереси на всички участници - и европейци, и руснаци, допълни Путин.

Руският президент е на мнение, че световната търговия вече не е безусловен двигател на световната икономика, а новият двигател - все още не е заработил.

По думите му ролята на новия двигател трябва да изиграят супер съвременните технологии.

За Зеленски и Ким

Путин заяви и, че новият държавен глава на Украйна Володимир Зеленски трябва да вземе решение каква политика иска да води към Русия. В отговор на въпрос защо още не е поздравил бившия актьор  по случай убедителната му изборна победа през април, Путин отбеляза, че Зеленски продължава да нарича Москва "враг" или "агресор".

Заяви, че Зеленски е талантлив актьор, но изтъкна, че "има разлика между това да играеш и да бъдеш", предаде Асошиейтед прес. Путин все пак смекчи изказването си, като добави, че Зеленски може да има качества за държавен глава и изрази готовност да се срещне с новия лидер на Украйна.

Няма план за обединяване на Русия и съседна Беларус в една държава и че няма основания за подобен ход, даде заявка още руският държавен глава.

Путин заяви още, че Русия ще се опита да помогне за подновяването на преговорите между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, в опит за постигане на пробив в спора им за ядрената програма на Пхенян.

"Силно разчитам, че президентът Тръмп и лидерът на Северна Корея ще успеят все пак в близко време да възобновят контактите си и да придвижат напред този процес", отбеляза Путин и добави: "Ние всячески ще допринасяме за това".

"В момента процесът върви по онази пътна карта, която бе формулирана от Русия и Китай", каза руският президент и допълни: "Като цяло може да се каже, че сме доволни от това как се развива процесът". "Разбира се основната роля трябва да бъде поверена на онези страни, между които е основният спор - САЩ и Северна Корея", подчерта още, цитиран от ТАСС.

Той заяви, че следи отблизо и процеса за присвояване на средства срещу американския бизнесмен Майкъл Калви. Той заяви, че всеки трябва да спазва законите и че Калви е невинен до доказване на противното.

Посланикът на САЩ Джон Хънтсман бойкотира тазгодишния Петербургски международен икономически форум в знак на протест срещу задържането на Калви, отбелязва ДПА.
Според руските власти Калви е участвал в присвояването на 2,5 милиарда рубли (38 милиона долара) от банката "Восточний експрес", в която неговата фирма държи контролния пакет акции.