Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че не си пада по сценариите. Така тя коментира обвиненията срещу нея, че вече има готов сценарий, според който на предстоящия конгрес тя може да оттегли оставката си. Нинова каза това по време на пленума на БСП.

"Питайте сценаристите. Не ме занимавайте със сценарии. Подала съм я, конгресът има дневен ред, ще реши как да действаме оттук нататък", заяви Нинова.

По повод избора на Петър Витанов за ръководител на групата на депутатите от БСП в Европейския парламент и негативни коментари на нейни съпартийци, Нинова заяви:

"Не харесвам агресивния тон и лепенето на етикети. Обръщам се към тези другари, които си позволяват да го правят. Това е грозно и демотивира партията и нейните членове. Решението за избор на Петър Витанов е взето с тайно гласувано от петте евродепутати. Неслучайно нямаме политическо решение кой да им бъде председател. Няма решение на изпълнителното бюро, няма мое решение, няма мое изказване. Умишлена е политиката да не се бъркаме в работата на групата ни евродепутати. Доколкото знам събрали са се, с тайно гласуване, имало е две кандидатури на Петър Витанов и на Сергей Станишев – избрали са си Петър Витанов“.

И допълни, че БСП не е вождистка партия.

Нинова изтъкна, че в дневния ред на конгреса няма да има точка за връщане на предишния механизъм за избор на председател.

"Това, което най-много интересува публиката – не са приемани предложения за промяна в устава и за влизане на точка за това на конгреса. 25 членове на Националния съвет внесоха своите идеи за промяна в устава. За информация тези идеи не са гласувани и не са включени в дневния ред на конгреса", обясни Нинова.

Тя каза, че е приет политическият й доклад - оценка на евровота и подготовка за местните избори. Били направени и много предложения.

Националният съвет на БСП прие позиция ПГ на "БСП за България" да не подкрепя предложението на ГЕРБ за 1 лев на действителен глас партийна субсидия. Това съобщиха от пресцентъра на партията. Отчитайки и силните обществени настроения срещу партийното финансиране, Националният съвет на БСП
възлага на парламентарната група да започне експертен и политически дебат за намаляване на субсидията, което да отговаря на гражданските очаквания, без да застрашава функционирането на политическите партии.