Бившият британски външен министър Борис Джонсън получи най-много гласове на първия кръг на изборите за нов лидер на британската Консервативна партия, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Джонсън получи 114 гласа.
Следва го външният министър Джереми Хънт с 43 гласа и министърът на околната среда Майкъл Гоув с 37 гласа.
Кандидатите Мат Ханкок, Саджид Джавид, Доминик Рааб и Рори Стюарт получиха съответно 20, 27, 23 и 19 гласа.
От надпреварата отпадат Естер Маквей, Андреа Ледсъм и Марк Харпър, получили съответно 9, 11 и 10 гласа.Изискването беше на първия тур да се съберат най-малко 17 гласа.
След гласуването Джонсън благодари за получената подкрепа.

"Доволен съм, че спечелих първото гласуване, но ни предстои още дълъг път", каза той.

Вторият кръг ще бъде на 18 юни. Следващи гласувания са предвидени на 19 и 20 юни. Гласуването ще продължава, докато останат двама претенденти за поста на Мей. Измежду тях ще избират всички членове на Консервативната партия (около 160 000 души) с гласуване по пощата. Победителят ще бъде обявен в седмицата, започваща от 22 юли. Той ще бъде и следващият британски премиер. 
Джонсън започна вчера официалната си кампания за лидерския пост, като обеща да изведе Великобритания от Европейския съюз на 31 октомври и предупреди, че "отлагането означава поражение".

"След три години и два пропуснати крайни срока ние трябва да напуснем ЕС на 31 октомври", каза той, като добави, че "не се стреми към излизане без сделка".

Джонсън печели подкрепата на голяма част от консерваторите и твърди, че само той може да спаси разединената партия, като осигури Брекзит.
Три години след референдума, на който британците гласуваха с 52 на 48 процента за излизане от ЕС, Великобритания върви към възможна криза заради Брекзит, тъй като повечето кандидати за поста на Мей са готови за напускане без сделка на 31 октомври. Британският парламент обаче показва, че ще се опита да осуети Брекзит без сделка, отбелязва Ройтерс.