Етиопският премиер Абий Ахмед каза, че правителството му е осуетило опит за преврат извън столицата Адис Абеба, в щата Амара, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Ахмед каза по държавната телевизия, че висш офицер заедно с група военни са се опитали да извършат преврат в Амара. Той добави, че има убити и ранени.

Посолството на САЩ съобщи, че вчера в Адис Абеба са били чути изстрели и отправи призив за бдителност, посочва АП. 

Началникът на генералния щаб на етиопската армия е бил застрелян от телохранителя си няколко часа след опита за преврат в щата Амара, чийто президент също е убит, предаде Франс прес.

Говорителката на премиера Абий Ахмед Билене Сеюм уточни, че "група убийци", водена от шефа на службите за сигурност на Амара генерал Асаминев Тсиге са нахлули на заседание на местната власт. Президентът на щата Амбачев Меконен и друг високопоставен представител са били тежко ранени и са починали от раните си.

Няколко часа по-късно началникът на генералния щаб на етиопската армия генерал Сеаре Меконен е бил убит в дома си от своя телохранител.

След като бе избран за премиер миналата година Абий Ахмед въведе политически и икономически реформи в Етиопия - изненадващо приемане на мирно споразумение с Еритрея, отваряне на някои държавни сектори за частни инвестиции и освобождаване на хиляди затворници, включително опозиционни дейци със смъртни присъди, отбелязва Асошиейтед прес.