„Държавата да остави партиите за малко на диета.“

Така президентът Георги Първанов (2002-2012) и основател на партия АБВ коментира пред бТВ дискусиите около намаляването на партийните субсидии. Според него за пореден път с тази тема партиите занимават хората със собствените си партийни въпроси.

 

Но даде да се разбере, че драстичното орязване на партийните субсидии не е толкова лошо нещо, като посочи за пример собствената си формация АБВ, която била изградена от нулата.
Според Първанов обаче намаляването на партийната субсидия няма да реши основния проблем със зависимостите на партийните централи от бизнеса и корпоративния вот. 

„Огромното купуване на гласоподаватели, което върви под рафта. Големите пари се въртят под рафта, те определят вота и не идват от субсидиите“, каза той. 

По думите му „всичко е схема, кампанията е сведена до минимум и е имитация“. 

Георги Първанов даде мнение по различни въпроси – от събитията в БСП, българо-македонските отношения и родната енергетика. 

Той смята, че екипът на Корнелия Нинова трябва да покаже, че има скрит ход за обединение на левицата на предстоящите местни избори. 

„Оценявам изказването на Стево Пандеровски за Гоце Делчев като голям успех. Забележително изказване, добра стъпка в необходимата посока“ – така оцени Първанов признанието на македонския президент, че революционерът е от български произход, но се е борил за независима македонска държава. 

Според Първанов, чиято минала научна работа в БАН е посветена на Македония, това е безпрецедентно изказване, но не е достатъчно. По думите му това може да се превърне в добра основа за продължаване на преговорите между България и Македония и създадената междудържавна комисия трябва да погледне сериозно на изказването на македонския президент. 

След това разговрът в студиото беше насочен към големите енергийни проекти. 

Попитан за почетния председател на ДПС Ахмед Доган и новото му поприще на предприемач в енергетиката с неговия ТЕЦ „Варна“, Първанов каза, че „това не е неговата стихия“. И уточни, че е по-компетентен в областта на „големия шлем“ в енергетиката. 

„Не мога да преценя доколко има капацитет да ръководи екип в този енергиен сектор. Дано да е за добро“, добави Първанов.