Русия е готова да отговори с военни мерки на всякакви действия на НАТО във връзка с решението й да прекрати изпълнението на Договора за премахване на ракетите със среден и малък обсег, заяви днес руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

"Ще проучим какво ще формулират в близките месеци държавите в НАТО. Готови сме за всякакви варианти, отговорността за възможни усложнения на военно-политическата обстановка в Евроатлантическия регион, разбира се, е на САЩ и на техните съюзници в Алианса", каза Рябков.

"Именно те възприеха съзнателен курс към унищожаване на Договора за премахване на ракетите със среден и малък обсег", заяви той.

“Опитите да се представи ставащото като военнополитически отговор на действията на Русия носят характера на пропагандна акция с голям елемент на преднамерена дезинформация на световното обществено мнение - каза Рябков. - Когато тези заплахи започнат да се въплъщават в материални стъпки, видимо ще ни се наложи да предприемем военни мерки.”

"Страните от Алианса през последните години взеха на въоръжение идеологията на двойния подход в отношенията са Русия: сдържане в съчетание с диалог по въпросите, където у натовските страни има интерес към поддържането на такъв диалог с Руската федерация (РФ) - отбеляза още Рябков. - Като не декларираме това със същите термини, ние провеждаме аналогична линия. Ще сдържаме агресивните намерения на НАТО, ще калибрираме, много селективно ще подхождаме към тематиката на диалога с Алианса, която предлагат членовете на тази организация.”

ТАСС посочва, че по думите на високопоставен дипломат заинтересоваността на Алианса да обсъжда проблематиката около Украйна в рамките на Съвета РФ-НАТО “изобщо не означава, че Москва ще бъде готова да прави това”.