„Винаги съм приеман топло и с обич от почитателите си в Европа”, казва Уди Алън на пресконференция, докато се подготвя за режисьорския си дебют в миланската опера „Ла Скала“. Алън е посрещнат с аплодисменти на пресконференцията в навечерието на премиерата на комичната едноактова опера на Пучини „Джани Скики”, поставена от плодовития кинорежисьор.

За разлика от Холивуд в Европа отношението към Уди Алън изглежда до голяма степен неповлияно от твърденията за сексуални посегателства към доведената му дъщеря, припомнени през последните две години от активистите на движението #MeToo. В САЩ „Амазон студиос” се отказаха от договора за разпространение на най-новия му филм „Един дъждовен ден в Ню Йорк”, който ще бъде пуснат през есента в Италия и Испания.

На пресконференцията във вторник 83-годишният режисьор разказа, че продължава да е много активен и в момента се наслаждава на кратка почивка от киното с постановката на операта на Пучини на „това легендарно място” „Ла Скала“. Но след премиерата ще лети за Сан Себастиан, където скоро му предстои да снима следващия си филм.

Алън поставя за първи път едноактната опера в Лос Анджелис през 2008 г. по настояване на Пласидо Доминго. След това тя е показвана и на други сцени, включително и в Сполето, Италия.

В „Ла Скала“ „Джани Скики” ще бъде изпълнена заедно с едноактната опера на Антонио Салиери Prima la musica e poi le parole ("Първо музиката, после приказките"), постановка на Гриша Асагаров. Повечето от участниците са студенти от Академията на „Ла Скала“.

На срещата с медиите Алън признава, че да се играе негова поставка в „най-великия оперен театър на света” е сбъдната мечта, а „Джани Скики” е точната опера за него – кратка и комична. Режисьорът казва, че постановката е в стила на италианския неореализъм от 50-те години и Виторио де Сика. Предишните му идеи да направи Скики плъх сред мишки или цигара сред биопродукти били отхвърлени като „ужасни”.

Операта се основава на един епизод от „Божествената комедия“ на Данте, в който главният герой Джани Скики е изпратен в ада за измами. Версията, която ще дебютира в събота, е подобна на продукцията, направена в Лос Анджелис, въпреки че финалът, в който Джани е намушкан от Зита, е различен, обяснява Алън. Новата идея хрумнала на режисьора, когато видял студентите да репетират на сцената, те я научили от него преди седмица, но тя ще остане тайна до премиерата в събота.

Генералният мениджър на „Ла Скала“ Александър Перейра винаги е инвестирал в Академията, канейки големи режисьори да работят със студентите. Сред предишните участници в такива постановки са Питър Щайн, Лилиана Кавани и Лео Нучи. Гост-звездите този път са Алън и баритонът Амброджио Маестри.

"Площад Славейков"