Президентът Доналд Тръмп каза в понеделник, че Белият дом повече няма да общува с британския посланик в САЩ Ким Дарък след серия изтекли дипломатически грами, в които той е предал на правителството в Лондон, че американската администрация е "неадекватна" и "тромава".

"Бях много критичен към начина, по който Обединеното кралство и министър-председателят Тереза Мей управляваха Брекзит. Каква каша направиха тя и представителите й! Казах й как това трябва да се направи, но тя реши да действа по друг начин. Не познавам посланика, но той не е харесван и за него не се мисли добро н САЩ", написа Тръмп в Туитър, цитиран от Си Ен Ен.

"Няма повече да работим с него. Добрата новина за чудесното Обединено кралство е, че те скоро ще имат нов министър-председател. Докато се радвах на великолепното посещение миналия месец, бях най-впечатлен от кралицата", добави той.

Тръмп се е срещал с Дарък няколко пъти, включително при последното си пътуване до Обединеното кралство.

Британското правителство прекара дните от уикенда до днес в опити за минимизиране на вредите от теча на информация.

Британски правителствен източник съобщи, че грамите са автентични.

Политици на острова защитиха Дарък, който беше нарекъл администрацията на Тръмп още "дисфункционална" и "неспособна", беше написал, че кариерата на Тръмп може да завърши с позор" и сравнил котерийните борби с Белия дом с "боеве с ножове".

Говорител на Мей каза днес, че тя има "пълно доверие" на Дарък, добавяйки, че работа на посланика е да дава "нелакирани оценки".

Говорителят добави обаче, че Мей не е съгласна с Дарък и че Лондон се свързал с Вашингтон, за да каже, че изтеклите грами са "неприемливи и достойни за съжаление", отбелязва Си Ен Ен.

Телевизията отбелязва, че запитан специално за туитовете на Тръмп, кабинетът на Мей е заявил по-късно в понеделник, че позицията на министър-председателя "е непроменена от по-рано днес".

Външният министър Джереми Хънт, който е кандидат за поста на подалата на 7 юни оставка Мей, каза също, че не споделя възгледите на Дарък, но че е "много важно" британските дипломати по света "да продължават да ни дават техните откровени оценки".

Той обеща, че ще разследване за изтичането на грамите, което да стигне "до дъното" на инцидента и че ще им "много сериозни последици" за виновните.

Изтичането на поверителна кореспонденция на британския посланик в САЩ може да навреди на отношенията между двете страни, предупреди днес британският  министър на търговията Лиъм Фокс, цитиран от Ройтерс по време на посещение във Вашингтон.

Той каза, че ще поднесе извинения на дъщерята на президента Иванка Тръмп, с която ще се срещне.

"Ще се извиня за това, че или нашите чиновници, или политическата ни класа, не са били на висотата на очакванията - нашите или на САЩ - към поведението им , което в този конкретен случай е извънредна и недопустима грешка", каза министърът.

Подобно злонамерено изтичане на информация е непрофесионално, неетично и непатриотично и на практика може да навреди на тези отношения, а оттам и на интересите ни в областта на сигурността в по-широк план, каза Фокс пред радио Би Би Си.