Общият съд на ЕС анулира решение на Съвета на ЕС за замразяване на авоарите на бившия украински президент Виктор Янукович и шестима души от неговото обкръжение.

Санкциите бяха наложени от Съвета на 5 март 2014 г. за източване на държавни средства.

Освен Виктор Янукович обект на мерките бяха синът му Олександър Янукович, министърът на доходите и събирането на данъците Олександър Клименко, премиерът Сергей Арбузов, главният прокурор Виктор Пшонка, синът му Артьом Пшонка и шефът на президентската администрация Андрий Клюев.

Тези хора са заемали постовете си при управлението на Виктор Янукович, свален след бунт през 2014 г. Те бяха включени в черен европейски списък на лица, източвали държавни средства. Причина бе фактът, че групата е била обект на криминално разследване в Украйна във връзка с присвояване на пари от държавни фондове и незаконния им трансфер зад граница.

Решението за замразяване на авоарите им е взето за първи път през 2014 г. и неколкократно подновявано за срок от една година. Мотивите за подновяването бяха вече присвояване на средства или авоари.

Санкционираните заведоха дела пред Общия съд на ЕС, като оспориха замразяването през 2016 и 2017 г. на авоарите на баща и син Янукович, а през 2018 г. - на останалите. Сред изтъкнатите мотиви бе, че Съветът на ЕС не е спазил критериите за включване в черен списък.

С последното си решение Общият съд потвърждава анулирането на мерките за гореспоменатите периоди.

Мотивите за решението

Общият съд припомня, че съдиите в ЕС трябва да направят преглед на законността на всички съдебни актове в ЕС в светлината на основните човешки права. В тази връзка, макар приемането или продължаването на ограничителни мерки от страна на Съвета да се основава на решение на трета страна, самите магистрати трябва да удостоверят дали правата на защита и на ефективна съдебна защита са спазени по време на вземането на решението.

Общият съд смята, че в посочването на причините за удължаването на санкциите от страна на Съвета не се съдържа нито едно позоваване на факта, че Съветът е удостоверил спазването на тези права.

Според Общия съд нито една от информациите, съдържащи се в писмата на украинските власти, въз основа на които Съветът на ЕС основава решението да остави санкциите в сила, не дава възможност за преценка, че Съветът е разполагал с достатъчно информация, с която да удостовери дали тези права са били спазени. Освен това удостоверяването е било задължително, независимо от приведените доказателства за замразяването на авоарите.

Също така, макар от Съвета на ЕС да твърдят, че провеждането на криминалните разследвания е било обект на съдебен надзор в Украйна и че няколко приети в този контекст съдебни решения показват, че Съветът е бил в състояние да удостовери спазването на въпросните права, само по себе си това решение не може да бъде доказателство, че решенията на украинските власти да започнат разследванията, върху които се основава удължаването на санкциите, са взети в съответствие с правата на защита и на ефективна съдебна защита.

Заключението на Общия съд е, че нито една от информациите, с които той разполага, не доказва, че Съветът на ЕС е удостоверил, че украинските съдебни власти са спазили въпросните права, преди да бъдат удължени споменатите санкции.

Следователно Съдът анулира решенията на Съвета за удължаване на санкциите за периодите от 6 март 2016 до 6 март 2017 г. и от 6 март 2017 до 6 март 2018 г. по отношение на баща и син Янукович и за периода от 6 март 2017 до 6 март 2018 г. по отношение на останалите украински граждани.