Заплащането на висшите държавни чиновници във Франция е под въпрос, пише днес "Експрес" на уебсайта си. Министерството на икономиката и финансите е потвърдило, че 170 негови висши функционери получават по-големи заплати отколкото президента Еманюел Макрон.

Тази декларация следва писмен въпрос до министерството отправен на 14 май от депутата от Па дьо Кале Жозе Еврар за "тревожно развитие на възнагражденията на висшите държавни служители".

Опирайки се на разкрития на печата, парламентаристът е посочил, че 600 души получават по-големи заплати от президента на републиката, който взема €15 410 бруто на месец. Между тях 150 получават €21 000 чисто на месец.

Министерството на икономиката и финансите е отговорило миналата седмица на депутата, оспорвайки числата. То потвърждава в писмения си отговор, че "около 170 служители получават брутно възнаграждение по-високо от €15 410.

"Става дума главно за служители командировани в чужбина както и за директори на централната администрация и общи администратори на публичните финанси, носещи важни отговорности в управлението на екипи наброяващи до няколко хиляди служители", обяснява министерството. "Шестнадесет служители получават повече от €21 000 чисто... и всички те, с изключение на един, се командировани в чужбина, главно в географски зони с висок риск".

Министерството посочва и че е намалило с 19,4% брутното възнаграждение на най-добре платените функционери между 2013 и 2017 г. , подчертавайки между другото, че "средното възнаграждение на 138 000 служители... възлиза на €2438 чисто на месец през 2018 г."