СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - Известните мюнхенски дизайнери Джони Талбот и Адриан Рунхоф днес представят най-новата си колекция на модния подиум в Париж.

В това нямаше да има нищо сензационно, ако в действителност двамата не бяха решили да обявят модна кампания с ясно послание срещу политиката на Путин.

Довечера манекенките ще дефилират в изящни вечерни тоалети, но само от кръста надолу. Комбинацията е с елегантни тениски. И точно те са истинското предизвикателство.

На всички е изобразен Владимир Путин – ту е гушнал нюйоркски  небостъргач, ту се е закичил с Айфеловата кула или господства над Бъкингамския дворец. 

Надписите са идентични: „Посетете Ню Йорк, преди той да го е направил“, „Посетете Париж, преди....“. Путин е представен като властелин във всички големи европейски столици и известни модни центрове, като Милано. 

"Посетете Париж... преди той да го е направил"

Той вее руския национален флаг на повечето от фланелките.

Колажите са дело на германския художник Щефан Хееринг. Посланието е, че както е тръгнало, стопанинът на Кремъл има апетити да завладее света. Разбира се, че е пресилено, според някои дори цинично.

„Путин е опасен, вманиачен, коравосърдечен хлапак. Такива хора тласкат света към злини. Те са в състояние да предизвикат конфликт от нищото, това не бива да се допуска“, гневи се Адриан Рунхоф за изданието за мода „Стилбук“. 

Дизайнерът не можел нито да се примири, нито да гледа спокойно на  „манията на руския президент за анексиране на земи“.

Така е представен Путин в Лондон.

„Дори и ние, модните дизайнери, не можем да отвръщаме поглед, когато един политик арогантно руши света“, пояснява протеста си на модния подиум  Рунхоф. 

Дали скоро ще изрече и „До свидания Россия“? 

Той и колегата му Джони Талбот отдавна са стъпили на руския пазар. Там те предлагат в бутици елегантни вечерни тоалети, както и облекло за ВИП-събития.

„Бих искал рускините да пожелаят да носят и най-новите ни тениски, които представяме в Париж“, оптимистичне козва дизайнерът. Със сигурност обаче е наясно, че това ще е една несбъдната мечта.

Ето го и в Милано.

В Москва на мода са съвсем други тениски. На луксозен щанд в Централния универсален магазин като топъл хляб се харчат тениски с образа на бащицата Путин.

В момента в руската столица тече нова акция – безплатна смяна на тениски, за което Клуб Z съобщи.

Ако имате такава, на която се мъдри „I love NY“ (обичам Ню Йорк), предавате я и получавате нова с патриотичен надпис. Акцията, която ще продължи до 6 октомври т. г., е организирана от близка до Кремъл групировка. На много места по улиците на Москва са поставени щандове, отрупани с нови тениски. Общият им брой засега е 30 000, но има готовност за доставяне на допълнителни количества. 

Особено се харесват тези с надписи „Топол“ от санкции не се бои“ и „Санкции? Не разсмивайте „Искандер“. „Топол“ и „Искандер“ са едни от най-модерните ядрени междуконтинентални ракети от руския арсенал.

„Топол“ от санкции не се бои“ и „Санкции? Не разсмивайте „Искандер“ носят на гърдите си момичетата в Москва.