За атаката се предполага, че идва от Китай, а потърпевши са редица големи германски фирми, предимно свързани с химическия и фармацевтичния бранш. Но не само – имало и телекомуникационни концерни, авиокомпания и хотелска верига.

Агресорите носят името „Винти“

По данни на германските медии, хакерите са взели на прицел производителя на перилни препарати „Henkel“, концерните „Siemens“ и BASF, както и швейцарския фармацевтичен гигант „Roche“. Набелязана била и индонезийската авиокомпания Lion Air, както и хотелската верига „Мариот“. А за набелязалите се предполага, че са държавно поддържана група хакери от Китай, на която е дадено името „Винти“. И за която се смята, че вече от години шпионира предприятия от цял свят, с акцент върху Германия.

„Ако някой от котираните на борсата германски концерни не е бил атакуван от „Винти“, значи прави нещо не както трябва“, гласи шегичка на германски ай-ти експерт, помолен за експертиза по случая. Коментиращите подобни акции по правило отказват да бъдат назовавани, но поне са склонни да опишат прилаганата тактика.

daa0 c7cb f4f0 fbcf d6d1 

Това е кодът, използван от хакерите, на които не им се налага да изпращат живи шпиони, за да донесат нужното ноу-хау. Чрез този код те успяват да проникнат в системите на интересуващите ги предприятия много по-лесно, тази лекота има само един недостатък – оставените дигитални следи, по които може да се установи откъде е направен пробивът с приложения вирус.

И това изобщо не е трудно, ако прибегнеш до полезните технологии, като например „Virustotal“ - фирма, която е собственост на Гугъл и е един вид търсачка на вируси. Информацията, която тя може да предостави, е толкова ценна, че достъпът до нея неслучайно струва хиляди евро на месец.

Неслучайно и хората, наети да опазват сигурността в германските фирми, получават свръхвисоки заплати. Защото от тях зависи да се запазят фирмените тайни и идеите за проекти. От техните проверки се разбира, например, че за хората от „Винти“ не е толкова важно да останат анонимни – важното е да стигнат до данните, за които са изпратени.

Пробивът е факт

Големите германски фирми, станали наскоро обект на атака на хакери, не отричат посегателството. Отказват обаче да съобщят каквито и да било подробности – темата била твърде деликатна. Нищо съществено не било поразено и изобщо навсякъде отношението към технологичната сигурност било много високо.

Според ай-ти експертите става дума за кампания, насочена срещу определени фирми или дори срещу един цял бранш. Но никой не е в състояние да каже каква част от данните са станали чуждо достояние.

Същевременно опитите на правителството в Берлин да изкопчи каквато и да било по-конкретна информация от китайците удрят на камък, макар атаките от страна на „Винти“ спрямо редица германски предприятия в последните години да са факт. По думите на правителствен говорител, хакерските атаки като „важен метод за добиване на информация са признати от разузнаването и се прилагат и в сферата на икономическия шпионаж“. Предимството им е, че не са скъпи, а са много резултатни.