Специализираният съд пусна обвинения за атаката срещу НАП шеф на "ТАД груп" Иван Тодоров срещу мярка за неотклонение 100 хил. лв. Той трябва да ги внесе до 10 дни.

Мотивът на съда е, че той няма да се укрие, защото се е върнал доброволно в България и е съдействал на разследването. Тодоров беше задържан вчера на летище София и веднага получи обвинение в кибертероризъм.

 
Няма опасност и да извърши ново престъпление, смятат от спецсъда.
 
Обвинения получиха и двама служители на "ТАД груп" - Кристиян Бойков и Георги Янков. И двамата излязоха на свобода срещу гаранция от 20 хил. лв.
 

Според магистратите свидетелските показания по делото не са за обвинението, което е повдигнато на Тодоров. Решението подлежи на обжалване в 3-дневен срок пред Апелативния съд.

По време на заседанието от прокуратурата цитираха показанията на двама основни свидетели по делото. Те се оказаха бивши служители на „ТАД Груп”. Според тях Иван Тодоров ги е карал да проверяват дали различни популярни сайтове са уязвими и ако установят някакви проблеми на по-късен етап да бъдат привличани за клиенти на дружеството. Така, според прокуратурата, е бил хакнат и популярен сайт за хазартни игри, съобщава Нова тв.

От защитата бяха категорични, че Тодоров не се е укривал, искал е да съдейства на разследването, а билетът му за Канада е бил купен още на 14 юни. Самият Тодоров помоли съдът да бъде пуснат на свобода.

„По делото срещу „ТАД Груп” няма нито едно доказателство, че Иван Тодоров има каквото и да е отношение, че някой – който и да било, е копирал тези данни”, заяви адвокат Ина Лулчева,. „Обвинението е, защото е собственик на това дружество. Паролите са известни само на лицето, което работи с тях, той не може да ги каже. Няма и нито едно доказателство, че някой е копирал тези данни с цел да всее страх в населението“, добави защитникът на Тодоров.

Според Лулчева по делото не е установено нищо към този момент във връзка с твърдения извършител.

„Компютърните експертизи са назначени, но не са изготвени. Така че всичко, което се прави в момента, са спекулации, с различни предположение на някого", добави тя.

По-рано Евгения Станкова, завеждащ отдел „Антитероризъм” в Спецпрокуратурата и наблюдаващ прокурор по делото, обясни, че са разпитвани и служители на НАП. От тях е станало ясно, че копираните данни са на над 5,1 млн. граждани – ЕГН-та, регистрационни номера на автомобили и др.

„Тези данни са били предоставени на сайта „Биволъ”, имало е скрит чат между един от обвиняемите и собственика на „Биволъ” през приложението „Телеграм". Тези данни са били предоставени и на други средства за масова инфопмация – Би Би Си, „Ройтерс”, обяви Станкова.

По думите ѝ „ТАД Груп" е хакнала и сървъра, свързан с устройствата на ”Поливни системи” пред Народното събрание, твърдят още от държавното обвинение. Целта била активирането на поливната част пред парламента при преминаване на висши държавници.

„Иван Тодоров никога не съм го познавал, нито някой от „ТАД Груп”, заяви Асен Йорданов, собственик на „Биволъ”. И добави, че обмисля да заведе дело срещу спецпрокурорката.

Специализираната прокуратура поиска делото по мярката за неотклонение на Иван Тодоров да се гледа при закрити врата заради наличието на чувствителна информация за лица, институции и фирми. Съдът не прие искането и заседанието протече открито.