Уейн Руни финализира сделката по завръщането в родината си - от януари 2020 г. величието ще бъде играещ помощник треньор на втородивизионния "Дарби Каунти". 

Дотогава ще е изтекъл договора на 33-годишния Руни с "Ди Си Юнайтед" в САЩ. Той замина за САЩ през юли миналата година и оттогава е вкарал 23 гола в 41 мача.

На Острова Руни ще влезе в щаба на холандеца Филип Коку, който зае мястото на преминалия в "Челси" Франк Лампард. 33-годишният Уейн ще започне треньорската си кариера в "Дарби", който не успя да влезе във Висшата лига през миналия сезон.

"Убеден съм, че мога да дам своя принос за отбора, заяви футболистът, цитиран от Би Би Си. - Решението да си тръгна от САЩ и да се върна в Англия не беше лесно. Но семейството винаги е било на първо място за мен и така отново ще съм близо до хората, които обичам. Развълнуван съм от възможността да работя в "Дарби" и че треньорската ми кариера ще стартира там. Ще работя както в първия отбор, така и в академията на клуба."

Сезонът в Чемпиъншип започна и "Дарби" победи с 2:1 "Хъдърсфийлд".

Филип Коку приветства привличането на Руни и заяви, че разчита ветеранът да допринесе с "вдъхновение и мотивация, а също така с уменията, които притежава, опита, лидерските качества, характера и работната си етика".

Босът на "овните" Мел Морис добави, че Уейн преди всичко ще бъде футболист.

Уейн Руни е поредният от "златното поколение" на Англия, който се насочва към треньорска кариера. Той тръгва по стъпките на бившите си съотборници в националния тим на Англия Стивън Джерард, Джон Тери, Франк Лампард, Сол Кембъл, Пол Скоулс...