Руската опозиция няма намерение да спира митингите и оспорва забраната на столичното кметство да организира в събота ново протестно шествие в центъра на Москва, пише "Независимая газета".
Десетки хиляди участваха на 10 август в митинг-концерт в Москва по повод местните избори през септември - нова проява в подкрепа на нерегистрирани от властите опозиционни и независими кандидати. Опозицията настоя да бъдат прекратени делата срещу участници в протести и да бъдат освободени арестуваните досега; публично да се разследват виновниците в нарушения на изборното законодателство и да им се потърси отговорност, напомня вестникът.

"Засега не отправяме призив за неразрешена проява", уточнява Андрей Морев - един от организаторите на съботната акция, обжалвали забраната пред самото кметство с юридическа обосновка. В отказа на московските власти прозират според него политически причини. Стремежът е да се отслаби протестната вълна, но "според анкети в социалните мрежи това дразни хората и всички откази ще увеличават броя на протестиращите", добавя Морев.

Опозицията най-вероятно ще подава заявки за протести чак до самия вот през септември. "Несъгласните" са заявили още две акции за 24 август. Опозиционери посочиха, че са готови да митингуват всеки уикенд, докато властите не изпълнят исканията им - да регистрират независимите кандидати и да отложат септемврийските избори за московски парламент, добавя "Независимая газета". 

Юристи предупреждават, че да се настоява за справедливост, заобикаляйки закона, означава избор на много опасен път, пише "Росийская газета".
Алексей Куприянов, представен като "почетен адвокат на Русия", обяснява в статия за официоза защо участниците в незаконни според него "мирни разходки" извън района на разрешени митинги нарушават наказателния кодекс.

"Само по себе си държавното регулиране не нарушава конституцията" на Русия. Съответно самоуправството на граждани, упражняващи своето право на свобода на събиранията, "няма никакво основание и затова е абсолютно недопустимо", заявява юристът.

В руския граждански кодекс пише, че "не се допускат действия, заобикалящи закона с противоправна цел, а също така друго явно недобросъвестно упражняване на граждански права (злоупотреба с правото)". Като наричат едно шествие или демонстрация "разходки", организаторите действат именно "заобикаляйки закона", подчертава той.

"На никой, който е с всичкия си, не би хрумнало да порицава" според него руските специални закони, отдавна забранили множество поводи за публични прояви. "Как ще ви хареса например заявка за шествие на криминални босове, митинг в подкрепа на фашизма или протест в защита на геноцида в Руанда, Африка? (. . .) Кому се е приискало да отгледа по нашите булеварди семената на "арабска пролет", примесена с "майдан"?" - пита авторът. Според него политическите лозунги на московските протести издават замисъл, чиято цел е "държавната власт, а не московската".

Междувременно Московският градски съд "връща на старта" на изборната кампания Сергей Митрохин от ръководството на опозиционната партия "Яблоко", съобщава "Комерсант". Вчера съдът е удовлетворил жалбата на Митрохин срещу отказа да бъде регистриран за предстоящите избори като кандидат за депутат в московския парламент. Политолози, цитирани в "Комерсант", наричат това "правилен политически ход на властта", целящ "да разцепи" опозицията.