Американският президент Доналд Тръмп съобщи в Туитър, че отлага планирана среща с премиерката на Дания Мете Фредериксен заради липсата на интерес от нейна страна към офертата му за покупка на Гренландия, предадоха информационните агенции.

Дания е много специална страна с невероятни хора, но въз основа на коментара на премиера Мете Фредериксен, че тя не проявява интерес към обсъждане на продажбата на Гренландия, аз ще отложа нашата среща, планирана след две седмици, за друго време, написа Тръмп в Туитър.

Американският президент трябваше да посети Дания в началото на следващия месец.

Остров Гренландия, разположен между Северния Атлантически и Северния ледовит океан, е автономна територия с население от 56 000 души, но Дания държи контрола над външните отношения, отбраната и валутната политика. 

Премиерът на Гренландия Ким Килсен и датската премиерка Мете Фредериксен заявиха, че островът не е за продан.

Междувременно Доналд Тръмп похвали новия британски премиер Борис Джонсън, казвайки, че той "ще бъде много важен за Обединеното кралство" преди тяхната първа официална среща този уикенд на форума на Г-7 във Франция, предаде ДПА.

"Мисля, че той ще бъде страхотен министър-председател", каза Тръмп в Белия дом. "Мисля, че той ще бъде далеч по-добър", допълни американският президент, вероятно правейки сравнение с бившата премиерка Тереза Мей, на която Тръмп често даваше непоискани съвети как да води преговорите за Брекзит.

Американската администрация казва, че иска да постигне търговско споразумение с Великобритания веднага след като страната излезе от ЕС.

"Отношенията с Европейския съюз са много трудни", каза Тръмп по време на среща с румънския президент Клаус Йоханис. "Те водят труден пазарлък", допълни Тръмп.

Джонсън ще посети днес Берлин преди срещата на върха на Г-7, но канцлерът Ангела Меркел изключи възможността за ново отваряне на преговорите по напускането на Великобритания.