Френският президент Еманюел Макрон днес разкритикува с необичайно остър език бразилския президент Жаир Болсонаро в очевиден отговор на демонстративно презрително поведение на последния към Франция.

Макрон, който е либерал, заяви в заключителния ден на срещата на Г-7 в Биариц, че се надява Бразилия скоро да има друг президент, различен от крайния консерватор Болсонаро.

"Надявам се те много скоро да имат друг президент, който е на нивото на задачите си”, каза пред репортери Макрон, цитиран от “Политико”.

Така той отговори на репортери, които го питаха за неотдавнашни обидни коментари, които Болсонаро и член на неговия екип направиха за френския президент и за неговата съпруга.

В неделя Болсонаро обвини Франция в “колониалистки манталитет” заради натиска й да направи повече за спасяването на амазонската джунгла, един от главните източници на кислород на планетата. 

Бразилският президент каза, че прокарваната от Макрон международна инициатива за спазяване на Амазония означава да бъде третирана Бразилия "като колония или ничия земя".

Привърженик на Болсонаро сравни в социалните мрежи снимки на неговата съпруга Мишел (37 г.) и съпругата на Макрон Брижит (66 г.) и написа под постинга си: “Сега разбирате защо Макрон преследва Болсонаро”.

“Не унижавайте човека, ха, ха”, коментира под него бразилският президент.

Макрон припомни и две неотдавнашни решения на Болсонаро, които обтегнаха отношенията между Франция и Бразилия.

"Когато го видях за първи път, той се закле пред мене да направи всичко за залесяването и изпълнението на ангажиментите по Парижкото споразумение, така че да можем да подпишем Меркосур. Петнайсет дни по-късно той прави обратното", каза Макрон визирайки обещания, които Франция твърди, че е дал, за да си осигури подкрепата й за споразумение за свободна търговия между ЕС и латиноамериканския търговски блок Меркосур.

Париж беше заплашил да блокира споразумението, ако Бразилия не спре обезлесяването на Амазония, засегната в последните дни от големи горски пожари.

"Няколко седмици по-късно той имаше спешен час при фризьора, когато трябваше да се срещне с външния министър” (на Франция Жан-Ив Льо Дриан - бр.) - продължи Макрон , споменавайки за случай, при който Болсонаро отмени среща с френския първи дипломат, за да се появи в същото време на на живо в социалните мрежи как се подстригва.

“Тъжно е, тъжно е преди всичко за него и за бразилците", каза Макрон, цитиран от Ройтерс. “Бразилките сигурно се срамуват от техния президент".

“Тъй като изпитвам много почит и уважение към народа на Бразилия, надявам се, че  той много скоро ще има президент, който е на висотата на длъжността си", добави той.