Москва е дала гаранции на Анкара, че сирийските войски няма да атакуват турските наблюдателни пунктове в северозападната провинция Идлиб - последното убежище на бунтовниците в северозападната част на страната, срещу които режимът на президента Башар Асад започна офанзива.

Съобщението направи министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавусоглу, предаде TACC, цитирана от Фокус.

„Русия ни увери, че силите на сирийския режим няма да атакуват нашите наблюдателни пунктове в Идлиб", са думите на Чавушоглу, цитирани от вестник "Милииет", на който се позовава агенцията.

На 19 август в региона беше обстрелян армейски конвой на въоръжените сили на Турция, изпратен за укрепване на наблюдателен пункт. Конвоят се движеше по магистралата Алепо-Дамаск.

Според сирийското външно министерство задачата му е била да достави оръжие на опозицията в град Хан Шейхун, който сирийската армия атакуваше по това време.

Ударът, според министерство на отбраната в Анкара, е бил нанесен от сирийската авиация.

През 2017 г. бе създадена северна зона за деескалация в провинция Идлиб и граничните райони Алепо, Латакия и Хама. На нейната територия турската армия има вече 12 наблюдателни пункта.

Малко по-късно Руския център за помирение на враждуващи страни (част от Министерството на отбраната на Руската федерация) обяви, че Сирийските войски ще прекратят едностранно огъня в зоната за деескалация на Идлиб от 06:00 часа българско време на 31 август, предаде TACC, цитирана от БТА.

„За да стабилизира ситуацията, Руският център за помирение на враждуващите страни постигна споразумение за едностранно прекратяване на стрелбата в зоната на деескалация на Идлиб от 06:00 часа на 31 август 2019 г.", се казва в съобщението.