Премиерът на Грузия Мамука Бахтадзе обяви днес своята оставка, като каза, че е "изпълнил своята мисия", предаде ТАСС. Той написа във Фейсбук, че остава член на управляващата партия "Грузинска мечта" и "предан войник" на своята страна и пожела успех на бъдещия лидер на правителството. 
Бахтадзе обеща, че ще разкаже по-подробно за причините за оставката си и за извършената работа като премиер на среща с представители на медиите, която ще се състои по-късно днес. 
Той пое премиерския пост през юни 2018 г., а преди това бе финансов министър.
Според грузинската конституция заедно с премиера в оставка автоматически излиза и цялото правителство. Министрите ще продължат да изпълняват функциите си до утвърждаване от парламента на нов премиер и нов кабинет. Това трябва да стане в двуседмичен срок.
Очаква се утре парламентарното мнозинство (на управляващата партия) да посочи името на приемника на Бахтадзе, каза пред журналисти днес заместник-председателят на парламента Георгий Волски.

"Засега не можем да кажем нещо със 100-процентна точност. В ход е обсъждане, утре всичко ще стане известно", посочи той. 

Според грузински медии овакантеният пост ще бъде зает от досегашния вицепремиер и министър на вътрешните работи Георгий Гахария, съобщава БТА.