Италия предложи днес за европейски комисар Паоло Джентилони, който бе премиер на ляво правителство от края на 2016 до май 2018 г., а преди това външен министър, съобщи негов съпартиец от левоцентристката Демократическа партия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Радвам се за Паоло Джентилони, идеален избор, който ще върне блясъка на Италия. Ще се видим в Брюксел", написа в туитър Карло Календа, който е бил министър на икономическото развитие в кабинета на Джентилони, а през май беше избран за европейски депутат.

Новината беше потвърдена от италианското правителство и източници от ЕС, отбелязва ДПА.

Източник от партията каза, че се очаква 64-годишният Джентилони да получи важен икономически портфейл в Европейската комисия, отбелязва Ройтерс.

Бъдещата председателка на Европейската комисия, германката Урсула фон дер Лайен, обяви днес, че ще представи състава на комисията във вторник, 10 септември, предаде Франс прес.

В туитър тя заяви, че се радва, че е получила кандидатурите на всички страни членки от ЕС. Италия беше единствената от 27-те, която още не беше издигнала кандидат до днес.

Роденият в Рим Джентилони е потомък на аристократична политическа фамилия, завършил е лицея "Торквато Тасо" и университета "Сапиенца", еволюирал е от крайнолеви до прогресистки възгледи, работил е като журналист. Политическата му кариера започва през 2001 г. като депутат, а по-късно става министър на комуникациите във второто правителство на социалдемократа Романо Проди (2006-2008 г.). Външен министър е в кабинета на Матео Ренци (2014-2016 г.), след оставката на Ренци става премиер от 2016 до 2018 г. Има репутация на проевропейски политик.