Франция иска да намали напрежението и недоверието между западните демокрации и Русия, но все още изключва вдигане на санкциите, наложени заради анексията на Крим и подкрепата за сепаратисткия бунт в Донбас. 

Това декларира днес по време на посещение в Москва френският министър на външните работи Жан Ив Ле Дриан. 

"Моментът дойде, моментът е благоприятен да работим за намаляване на недоверието", каза Льо Дриан след среща в присъствието на френския министър на въоръжените сили Флоранс Парли и двамата им руски колеги - Сергей Лавров и Сергей Шойгу.

"Дойдохме да предложим от името на президента на републиката нов дневен ред на доверие и сигурност, подчерта още френският външен министър", каза Льо Дриан.

Макар че приветства като положително събитие размяната на затворници за намаляване на кризата между Русия и Украйна, Льо Дриан каза, че отмяна на санкциите срещу Москва би била преждевременна, предаде Ройтерс.

"Не винаги сме на едно мнение", посочи Парли. "Но е важно да можем да разговаряме, да избягваме недоразумения и търкания".

Президентът на Франция Еманюел Макрон разговаря вчера по телефона с руския си колега Владимир Путин и приветства размяната на 70 затворници между Русия и Украйна като нова крачка към в усилията за мир.

Инициативите на Макрон за засилване на сътрудничеството с Русия на световната сцена са изцяло в интерес на Москва, увери днес Лавров.

„Ние положително приехме идеите, които бяха представени от президента на Френската република на 27 август на среща на френски посланици. Фокусът на тези инициативи върху засилване на руско-френското сътрудничество на световната сцена в контекста на нашите усилия за колективно разрешаване на всички съвременни проблеми напълно отговаря на позицията на президента [Владимир] Путин и са в интерес на Руската федерация“, подчерта Лавров.

Изказвайки се пред посланиците, седмица след среща с Путин във Форт Брегансон, Макрон заяви, че ерата на западното господство в света приключва отчасти заради „укрепването на новите сили".

В речта си Макрон изрази увереност, че развитието на партньорството с Русия е необходимо, за да се създаде „нова архитектура на доверие и сигурност в Европа“.