На петия ден на масови протести в Хонг Конг, ситуацията изглежда все по-сложна и напрегната, след като и студентите, и Пекин затвърдиха позициите си.

Националната администрация по туризъм на Китай е дала заповед на туристическите компании да преустановят екскурзии до града, съобщи „Южнокитайския Морнинг Поуст“.

Рики Тце, ръководител на хонконгската Асоциация на входящите туроператори заяви, че решението е безпрецедентно.

Въпреки това, по-голямата част от китайските туристи идва в Хонконг индивидуално, а не като част от туристическа група.

Указът важи от другата седмица, когато започва традиционно слабият сезон в града, този около китайския национален празник.

Междувременно, редакционен материал на първа страница на „Народния всекидневник“, официалния говорител на китайската Комунистическа партия, показа твърда позиция срещу протестите, предупреждавайки, че Хонконг е на ръба на „хаоса“.

В статията се твърди, че протестиращите „хулят“ закона на Хонконг и „разрушават обществото“. В сряда вестникът каза, че движението „ще има негативни последици за Хонконг и всичките му жители. Ако това продължава, последствията ще бъдат невъобразими“.

„Изключително малък брой“ активисти „игнорират закона за собствен интерес“, твърди още изданието.

Полицаите не влизат в сблъсък с протестиращите, но с готовност
демонстрират пълни контейнери със сълзотворен газ, който
използваха през последните дни - и вероятно ще използват пак.

За момента, полицията продължава да поддържа само символично присъствие в протестните зони. Правителството на Хонконг е решило да изчака протестите естествено да отминат, твърдят източници, близки до администрацията, пред Ню Йорк Таймс и Уолстрийт Джърнъл.

„Правителството може да толерира блокадата на три или четири, или пет области, да видим как ще се развият демонстрациите, така че единственият лош вариант е ако самите демонстратори ескалират протеста – да се разпръснат на повече места, което няма да могат да поддържат, или да започне насилие“ заявява един от източниците на Ню Йорк Таймс.

Днес сутринта голяма част от тълпите, болкиращи центъра на града, оредяха, но се очаква протестиращите да се върнат по-късно през деня, тъй като демонстрантите искат да се възползват от втория ден на официалните празници, за да изтъкнат своята кауза.

Лидери на студентите са дали на Ч.И. Люнг, шефът на градската администрация, възможност да подаде оставка до тази вечер. Предупредили са, че ако не го направи, ще се опитат да окупират ключови правителствени сгради, действия, което ще ги принуди да се сблъскат с властите.

"Чадърения протест" продължава, но днес
хонконгци си дадоха малка почивка.

Хакерната грума Анонимъс обяви война на хонконгското правителство, и е хакнало няколко от общинските уебсайтове.

„Ако продължавате да тормозите, да вредите и да злоупотребявате с протестиращите, ние ще продължим да обезобразяваме и сваляме всеки уеб-базиран актив на вашето правителство. Това не е заплаха, това е обещание“ пише в изявления на групата.

Китайската цензура работи на пълни обороти в интернет пространството, триейки огромни количества постове в Сина Вейбо, китайската версия на Туитър, повече дори от 25-годишния юбилей от клането на площад Тиананмън, твърди Фу Кинг-уа, асистент-професор в Университета по журналистика и център за медийни изследвания в Хонконг.