След повече от 18 часа преговори германското правителство успя да се споразумее за пакета от мерки, с които да се справи с предизвикателствата на климатичната катастрофа. В същото време в петък цяла Германия бе блокирана от протести на участници в движението „Фрайдей фор фючър“.

Централни кръстовища в Берлин, Мюнхен, Кьолн, Франкфурт, Хамбург бяха блокирани от протестите, повечето училища, държавни институции и частни фирми освободиха служителите и учениците, за да се включат в тях. Протестът е световен, провежда се в почти всички държави.

Какви са мерките, които Германия ще предприеме?

В бъдеще емисиите на СО2 от автомобили и сгради ще бъдат облагани с такса. Таксата ще се получава от търговия със сертификати - на същия принцип, на който се извършва в момента на ниво ЕС. Търговията ще започне през 2021 година с първоначално ниски цени на сертификатите. До 2025 г. цената ще се качва плавно, като от 20 цента за 1 тон СО2 ще се качи на 25, 30 и 35 цента.

Това за потребителите означава, че ще се сложи данък върху горива като бензин, дизел, гориво за отопление и газ. През 2021 година бензинът и дизелът ще поскъпнат заради тоз иданък с 3 цента. През 2026 година с 10 цента.

За да не се увеличава данъчната тежест на гражданите, ще има облекчения в други пера. Например тези, които подменят отоплителната си инсталация с нова, по-екологична, ще получи помощ от държавата в размер на до 40% от цената й. Отоплението с нафта се забранява от 2021 г.

Също така ще се намели екоданъкът, който в момента германците плащат върху тока. Ще се намалят сериозно цените на билетите за влака, вътрешни и кратки полети пък ще поскъпнат. Това ще стане отново чрез данъците - ДДС върху билетите за влак ще се намали, а върху билетите за самолет ще се вдигне. Планира се и инсталирането на 1 милион нови електростанции за зареждане на Е-автомобили.

Цената на пакета по първоначални изчисления е 50 милиарда евро.

Целта на пакета с мерки е да се провокира промяна в поведението на гражданите и фирмите и те да избират екологичните варианти пред замърсяващите.