"Според мен тук има неразбиране какво е Русия. Всеки влага различни разбирания в тази дума. Русия Путин ли е, или е Чайковски, Достоевски? Това са различни неща. Не разбирам думата "русофилия", защото не ми е ясно този човек какво предпочита. Забелязвам, че в България много хора обичат Путин и неговата политика. За мен това е много странно. Срещам такива хора, говорим, без да влизаме в спор. Казвам им: Вижте, ако толкова харесвате Путин, идете да живеете някъде в Сибир и вижте с очите си какво се случва там".

Това казва в интервю за "Площад Славейков" диригентът Марк Кадин. И допълва:

"Бих искал всички да знаят, че 100% от децата на руските държавници на високи постове са западни възпитаници. Завършили са в Англия, Америка, Германия, Швейцария… Учат там, там имат къщи, имоти. Родителите са патриоти, говорят, че Русия е номер едно, обаче пращат децата си на Запад".

Според Кадин в Русия има две държави - Москва и Санкт Петербург от една страна и провинцията от друга.

"В Москва и Санкт Петербург е много добре, защото има големи оркестри, институции, подкрепа от държавата. В провинцията, за съжаление, почти в нито един град няма оркестри, а където има, е налице проблем с кадрите", обясни Кадин.

Според него в Русия в момента е много изкуствена – създава хубава картинка като витрина за чужденците, защото в Москва има много туристи.

"Попитахте за разликата между Русия и България – голяма е, защото вие имате избори. С избори може наистина да промениш нещо, а при нас това е невъзможно. При вас на всеки следващи избори има нови хора, министри, партии, все нещо ще се промени", каза още Кадин.

И допълва:

"Изглежда ми много странно тази ситуация. От 2014 г. аз не живея в Русия, напуснах я след войната в Украйна и наблюдавам в интернет какво се случва там. Някаква дивотия е, не разбирам защо виждам картинки със Сталин. Никога преди това Русия не е била така. Независимите медии, радиа и т. н. са под натиск, всичко е разхвърляно, да не говорим за телевизията – при нас тя е просто ужасна пропагандистка машина. Това е просто ужасно".

Кадин е диригент на симфоничния оркестър на БНР. По произход той е украинец.