Използването на долара като политическо оръжие от Вашингтон не дава желаните резултати, след като все повече страни намаляват притежаваните долари и се насочват към други валути в търговските си договори. Това каза днес на международния форум Руска енергийна седмица президентът на Русия Владимир Путин, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Според него доверието в щатския долар намалява и разплащанията в тази валута в света са се понижили от 50 на 44 процента.

Руският президент заяви, че използването на долара като политическо оръжие е голяма грешка на САЩ и изрази надежда, че управляващите кръгове във Вашингтон ще преосмислят политиката на използване на долара за натиск върху други страни, допълва ТАСС.

Русия изпълнява големи инфраструктурни енергийни проекти с европейските си партньори изключително въз основа на икономически интереси, каза още Путин.

"Продължаваме изпълнението на големи инфраструктурни проекти като газопроводите "Турски поток", "Северен поток". Морският участък на "Турски поток" е завършен, работи се на суша. "Северен поток-2" също върви по график, вече са изградени над 82 процента от маршрута. Отново ще подчертая, тези проекти се осъществяват заедно с европейски компании и имат изключително търговски характер. Искам още веднъж да изтъкна: Няма никакви политически мотиви", каза Путин.

Държавният глава на Русия посочи обаче, че САЩ "грубо се намесват" в европейските действия по "Северен поток-2", допълва Ройтерс. САЩ винаги са били против нашето енергийно сътрудничество с Европа, коментира Путин, цитиран от ТАСС.

Руският президент отбеляза, че задачата на тези газови проекти е да се диверсифицира маршрутът на газовите доставки, да се премахнат рисковете за транзита и така да се засили енергийната сигурност на Европа.

Затова логиката на нормалните бизнес отношения взима връх над опитите енергетиката за стане заложник на политическите разногласия, каза Путин.

Той добави, че Русия е готова да удължи сегашния газов договор с Украйна за краткосрочен период, ако е необходимо, и да подпише договор с Киев въз основа на европейското законодателство.

Президентът отбеляза, че в Азия търсенето на въглеводороди нараства по-бързо, отколкото в Европа.

Русия вече е най-големият износител на петрол за Китай.

"През последните 10 години нашите доставки в страната се увеличиха 4,5 пъти, а на петролните продукти - 2 пъти", каза още Путин.