Над 100 преподаватели  в юридическите, философските и журналистическите факултети на Софийския университет, Нов български университет, членове на Българската академия на науките, преподаватели в други висши учебни заведения и интелектуалци се присъединиха към отвореното писмо в подкрепа на независимостта на българския съд.

"Атаките срещу съдиите по случая с условното предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман са една все по-ясна тенденция на системно нарушаване на редица елементи на Българската конституционна уредба, на правото на ЕС и Европейската конвенция за правата на човека, които имат определящо значение за съществуването на правова държава и демокрацията в България", се казва в позицията.

Ето и пълния текст на отвореното писмо

В дните след произнасянето на Софийския апелативен съд по казуса на австралийския гражданин Джок Полфрийман сме свидетели на грубо погазване независимостта на съда, равенството на гражданите пред закона и върховенството на правото. 

Като обществено ангажирани граждани изразяваме своята тревога от очернящата български съдии кампания, от публичните издевателства и заплахи за саморазправа с тях  само заради това, че и в този случай са приложили действащото българско законодателство. Още по-тревожно за нас е, че в серията от действия на обругаване на съдиите се включват влиятелни  медии, политически лица, заемащи висши държавни длъжности и дори държавното обвинение. Изключително притеснително е и това, че тези действия не са изолиран случай. Те се вписват в една все по-ясна тенденция на системно нарушаване  редица елементи на Българската конституционна уредба, на правото на ЕС и Европейската конвенция за правата на човека, които имат определящо значение за съществуването на правова държава и демокрацията в България. 

Обръщаме се с апел към всички български граждани, които споделят ценностите на демократичната правова държава и искат да живеят в свободно общество с ефективна защита на основните права, в което никой не може да упражнява произволна власт, да заемат активна позиция и да защитят независимостта на съда и върховенство на правото в България. Намираме се в критичен момент, в който са заплашени развитието на страната ни като свободно общество и принадлежността ни към голямото семейство на европейските демокрации. Въпрос на граждански дълг и отговорност към поколенията преди и след нас е да защитим най-голямото достижение в съвременното развитие на страната ни – изграждането на правова и демократична държава, част от Европейския съюз и Свободния свят. Вярваме, че активната позиция на гражданското общество е от решаващо значение, за да бъдат спасени достиженията на изминалите 30 години демократична еволюция и да остане България истинска част от Европа. С подписа си под това писмо заявяваме подкрепа за независимостта на българския съд и  неприкосновеността на българските съдии. Призоваваме всички свободни хора да се присъединят към нас и да ги подкрепят в този момент на изпитание!