Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че общ враг на Турция и Алианса е  ДАЕШ /"Ислямска държава"/ и че Турция трябва да попречи на заловените джихадисти от групировката отново да избягат, предаде турската частна телевизия НТВ.
На съвместна пресконференция в Истанбул заедно с турския външен министър Мевлют Чавушоглу Столтенберг открои важността на Турция като член на НАТО.

"Турция е силна държава в Алианса. Никоя държава-членка на НАТО не е понесла толкова атаки от Близкия изток, колкото Турция, никоя не е приела толкова бежанци, колкото Турция. Турция се намира точно на границата на един сложен регион", подчерта Столтенберг.

Запитан за позицията на НАТО по отношение на сирийските кюрдски Сили за защита на народа, генералният секретар на НАТО заяви, че Алиансът няма "ясен списък на терористичните организации".

"Ние имаме общ враг: ДАЕШ. Трябва да се попречи на заловените членове на ДАЕШ отново да избягат. Турция има голяма сила и отговорност. НАТО осъзнава колко важен съюзник е Турция", посочи той, като добави, че като се изключат Сирия и Ирак, най-голям потърпевш от ДАЕШ е именно Турция.

По повод на критиките във връзка с операцията на Турция в Североизточна Сирия той каза, че сред съюзниците от НАТО има различни позиции, а след това добави, че алиансът подкрепя Турция с 5 милиарда долара във военна инфраструктура, предаде ДПА.

"Това показва, че НАТО присъства в Турция... Ние сме тук да защитим Турция и да защитим себе си", посочи той.

Същевременно Столтенберг изрази подкрепата на съюзниците от НАТО за Турция, пише още на сайта си НТВ.
"Турция заема преден фронт в една борба, която е важна за всички нас", каза той. "Войната срещу ДАЕШ е най-големият пример за това. Тя винаги е била на предна линия", посочи още Столтенберг, предаде БТА.