УЕФА ще разследва футболисти на националния отбор на Турция заради военен поздрав, след като звездата на английския "Евъртън" Дженк Тосун отбеляза гол за победата с 1:0 срещу тима на Албания в Истанбул, предаде "Би Би Си".

Реализаторът сподели в "Инстаграм" снимка със съобщение, което бе свързано с турската офанзива срещу кюрдите в Северна Сирия.

"За нашата нация, особено за тези, които рискуват живота си за нашата нация".

Дженк Тосун (по средата) с военен поздрав след като отбеляза победния и единствен гол срещу Албания. Снимка Instagram

В социалната мрежа Турската футболна федерация публикува снимка с футболисти и треньори, които отправят поздрав в съблекалнята. Изображението е придружено с ново послание.

"В края на пътя лежи шампионата! След седем мача ние продължаваме да водим в група H за Евро 2020. Ние посвещаваме тази победа в името на нашите геройски войници".

УЕФА изрично забранява подобни политически послания. Говорителят на оганизацията Филип Таунсънд сподели пред италианската информационна агенция "Анса", че поздравът на турците "може да изглежда като провокация".

"Мога да ви гарантирам, че ще разследваме тази ситуация, нека проверя", отбеляза той.

В сряда Анкара даде началото на мащабна операция на територия, контролирана от кюрдските "Сирийски демократически сили". Десетки цивилни и бойци са избити от двете страни на полесражението.

Нападението засенчва предстоящия квалификационен мач между Франция и Турция, който ще се проведе в понеделник вечерта в Париж.

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан обяви, че няма да присъства на срещата.

Народният представител от дясноцентристката "Съюз на демократите и независимите" Жан-Кристоф Лагард бе по-директен.

"Как може човек да позволи на футболен мач да се превърне в политическа петиция в подкрепа на армия, която нахлува друга страна и коли цивилни, които са наши съюзници?", попита той в "Туитър".

Футболисти изтриха своите "харесвания" 

УЕФА забранява "употребата на знаци, думи, обекти или други средства, за да се разпространява провокативно съобщение, което не е подходящо за спортно събитие, особено провокативни съобщения, които са политически, идеологически, религиозни или обидни".

Германските национали от турски произход Илкай Гюндоган и Емре Джан харесаха публикациите на Тосун и турските футболисти в "Инстаграм". По-късно обаче размислиха.

"Повярвайте ми, след това, което се случи миналата година, последното нещо, което искам, бе да отправя политическо послание", сподели Гюндоган.

Джан разкри пред германския "Билд", че е "абсолютен пацифист и противник на всички форми на война".

През май 2018 г. Гюндоган, който е играч на "Манчестър Сити", и Месут Йозил ("Арсенал") бяха разкритикувани от Германската футболна федерация, че са публикували снимки с Ердоган.

ФИФА глоби трима футболисти на Швейцария заради националистки жестове по време на мач срещу Сърбия от Световното първенство през юни 2018 г. Те мимикираха "двоен орел" с ръце, който символизира солидарността с Косово, която се отцепи от Сърбия през 1999 г.

Гранит Джака и Шердан Шакири, които са косоварски произход, получиха глоба от 10 000 швейцарски франка (малко над 10 000 долара). Капитанът на тима Стефан Лихщайнер бе глобен с 5 000 швейцарски франка.