ЕС обмисля извънредна среща на върха, на която да бъде постигнато споразумение за „Брекзит“, предаде Би Би Си.

Тя е планирана за края на месеца. Причината е, че едва ли ще се стигне до споразумение на срещата, която ще се състои през тази седмица – на 17 и 18 октомври. По план Обединеното кралство трябва да напусне съюза на 31 октомври.

Според слуховете за предстоящия Европейски съвет се подготвя „изчаквателно изявление“ в контекста на „постигнахме значителен напредък в преговорите, но ни трябва още време“.

Преговорите продължават, но времето наистина е малко. През уикенда 27-те страни членки дадоха зелена светлина на европейския емисар Мишел Барние да води по-интензивни разговори с Лондон.

В края на миналата седмица се появи надежда след срещата на премиерите Борис Джонсън на Великобритания и Лио Варадкар на Ирландия. Европейски дипломати обаче споделят, че много бързо им станало ясно, че има да се свърши още доста работа.

Вчера дипломатически източници в Брюксел заявиха, че ЕС иска още отстъпки от Джонсън. Той иска да бъде постигнато споразумение на започващия в четвъртък Европейски съвет. И предупреждава, че в противен случай Великобритания ще напусне съюза на 31 октомври без споразумение.

Финландия, която председателства ЕС, обаче дала знак, че трябва още време и че преговорите могат да продължат и след срещата на върха.

Днес стана ясно, че Мишел Барние заявил на външните министри от ЕС в Люксембург, че последните британски предложения за споразумение все още не са достатъчно добри. Това съобщиха три дипломатически източника, цитирани от Ройтерс.

Той казал също така, че до края на деня днес му трябва договаряне по законово обвързващ текст, за да може да препоръча одобряване на споразумение на Европейския съвет на 17 и 18 октомври. В противен случай Барние вероятно ще препоръча преговорите с Великобритания да продължат и след срещата.