„Досега разрешихме въпросите за пет-шест исторически личности, за четири исторически периода. Ще намерим решение и на тези въпроси, които остават, защото успяхме да решим по-големите работи.“

Това заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев в Брюксел в отговор на въпрос на Клуб Z.

Помолихме го да коментира огласената миналата седмица рамкова позиция на България по отношение на европейските перспективи на Скопие и Тирана. София подкрепи на Съвет „Общи въпроси“ вчера и ще подкрепи утре на Европейския съвет заключения за започване на преговорите с двете страни.

 

Същевременно правителството ни поставя на Северна Македония определени условия. Сред тях са отказ от термини като „македонско малцинство“ и „македонски език“ и премахване от табели и надписи върху паметници на надписи като „български фашистки окупатори“.

„Условията представляват загриженост дали Северна Македония ще продължи да спазва договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество... Ние сме големи приятели и приятелството ни трябва да продължи. Няма как да бъде иначе“, каза още Заев.

Той ще положи всички усилия да убеди европейските лидери, че неговата страна трябва да получи дата за преговори с ЕС. Вчера Съветът на ЕС не направи това, тъй като Франция за пореден път се портивопостави.

„Следихме внимателно дискусията в България и декларацията, която беше приета. Благодарни сме за ясното послание, че България подкрепя Северна Македония в получаването на зелена светлина за започване на преговори с ЕС. Нашите съседи са първите, които ни подкрепиха. И трябва да остане така. Не защото става дума за определен договор, а защото е в интерес на целия балкански регион, и на България, и на Северна Македония да вървим напред в процесите на интеграция“, продължи Заев.

В началото на изявленето си той направи емоционално обръщение към лидерите на страните от ЕС:

„Не гасете звездите, които ни водят по пътя, докъдето се опитваме да стигнем, като полагаме неимоверни усилия и сме за пример с тях. Не се превръщайте в наша пречка. Бъдете наши герои! Защото ако угасите тези звезди, ще се изгубим в тъмното.“

Той продължава да вярва, че на Европейския съвет и Северна Македония, и Албания ще получат дата за започване на преговори. Но не очаква страната му да стане веднага член на ЕС, защото това е цял един процес.

Заев също така предупреди, че акоСкопие не получи дата, това не само ще обезкуражи и останалите страни от региона, но и ще доведе до надигането на ретроградните сили в бившата югославска република.

Надежда и увереност изрази и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан. Той заяви, че е очаквал днес заедно със Заев да празнува добрата вест, която са се надявали да получат вчера на Съвета „Общи въпроси“. Но сега очакванията са това да се случи утре или вдругиден.

Хан категорично отхвърли вероятността Северна Македония и Албания да бъдат разделени и всяка от тях да получи различна дата. За това се говори напоследък все повече, тъй като Тирана има повече противници.