Бившият изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор Иван Йотов е поискал и получил право на отговор от БНТ във връзка с излъчен в ефира на телевизията материал, в който настоящият финансов директор на дружеството Гергана Терзийска обвинява старото ръководство за констатираните нарушения от Агенцията за държавна финансова инспекция.

Както Клуб Z писа, проверка на АДФИ установи, че държавният ЕСО е изхарчил малко 14 млн. лв. в разрез със Закона за обществените поръчки през 2017 година. Справка в интернет страницата на институцията показа, че дружеството, което трябва да координира и управлява електроенергийната мрежа на страната, не е провело два търга по ЗОП, както би трябвало да направи. Тогава от ЕСО поясниха пред нас, че става дума за непроведена ОП за застрахователни услуги. Вместо да обяви търг, на който различни играчи да участват в състезанието, ЕСО е сключил рамково споразумение за продължаване на договора с предишната на застрахователна компания. От ръководството на компанията в момента обаче бяха категорични, че пропускът е направен от старото ръководство.

Сега бившият директор Иван Йотов твърди пред БНТ, че единствено "след решение на компетентния български съд може да се твърди дали са извършени или не закононарушения".

По думите му ЕСО е спазило реда на закона и е удължило действието на застраховка имущество със ЗАД "Енергия" на основание чл. 12 от ЗОП - договор със свързано предприятие, каквито към онзи момент се явяват ЕСО и "Енергия". Освен това, твърди Йотов, всички действия били съгласувани своевременно с БЕХ и КЕВР, тъй като съгласно лицензията на ЕСО при липса на застраховка на активите му дружеството дължи глоба 10% от годишния оборот, тоест приблизително 60 млн. лева.

"Независимо от липсата на задължение по ЗОП "предишното ръководство" паралелно е провело и открита процедура и е избрало нов изпълнител", се казва още в позицията на бившия изпълнителен директор. 

"Тъй като заключението на АДФИ е, че няма установени вреди и нецелево разходвани средства, очаквам настоящото ръководство да предприеме необходимите действия за публично разграничаване от поредния опит за клевета и уронване престижа на дружеството, какъвто представлява коментарът на г-жа Терзийска", завършва Иван Йотов.

Ето и целия текст на становището на бившия изпълнителен директор на ЕСО:

Изложени са неверни твърдения с цел да бъде манипулирано общественото мнение, като са направени внушения за виновност, а именно, че дружеството е изхарчило незаконно над 14 милиона лева. Единствено след решение на компетентния български съд може да се твърди дали са извършени или не закононарушения. ЕСО е спазил реда на закона и е удължил действието на застраховка имущество със ЗАД "Енергия" на основание чл. 12 от ЗОП (отменен) - договор със свързано предприятие, каквито към онзи момент се явяват ЕСО и "Енергия". Всички действия са съгласувани своевременно с БЕХ и КЕВР, тъй като съгласно лицензията на ЕСО при липса на застраховка на активите му дружеството дължи глоба 10% от годишния оборот, тоест приблизително 60 млн. лева. Независимо от липсата на задължение по ЗОП "предишното ръководство" паралелно е провело и открита процедура и е избрало нов изпълнител. Договорът за наетата линия, осигуряваща непрекъснат обмен на данни за управление на електроенергийните системи на България и Гърция, също е невъзможно да бъде прекратен, тъй като ЕСО не получи съдействието на гръцкия оператор за провеждане на съвместна обществена поръчка по ЗОП. При прекъсване обменна на данни по силата на споразумение за членство в ENTSO-е санкцията за България и за Гърция е по 2,5 милиона евро. И към настоящия момент ЕСО все още извършва плащания по същия договор без проведена обществена поръчка. Тъй като заключението на АДФИ е, че няма установени вреди и нецелево разходвани средства, очаквам настоящото ръководство да предприеме необходимите действия за публично разграничаване от поредния опит за клевета и уронване престижа на дружеството, какъвто представлява коментарът на г-жа Терзийска.