Според неофициална информация на белградският ежедневник „Вечерне новости“ военното и държавното ръководство на Сърбия е възхитено от ефикасността на руската зенитно-ракетна система С-400 и не е изключено през следващите месеци в Москва да се проведат преговори за закупуването на системата за противовъздушна отбрана чрез дългосрочен кредит, предаде днес "Фокус".

Както са заявили пред изданието участници в маневрите, прецизността и подвижността на тази система са били демонстрирани нагледно по време на ученията.

Четиринадесет от сръбските самолети са излетели от различни места в страната със задачата да „действат“ като противници. Всички до един са „свалени“ за по-малко от три минути чрез симулативна стрелба на 26 ракети от С-400. Иначе стандартът на тази система за ПВО е две ракети на самолет.

Според "Новости“ група сръбски офицери вече са завършили обучение да работят с тази система, така че ако Белград придобие С-400 ще има готови кадри.

През цялото времетраене на ученията „Славянски щит 2019“ два разузнавателни самолета на НАТО са патрулирали по поречието на река Дрина (границата на Сърбия с Босна и Херцеговина), за да съберат възможно най-много разузнавателни данни за мощното руско оръжие С-400, съобщава белградският ежедневник „Вечерне новости“, като се позовава на свои източници.

Самолетите B-350 и Global 6000, оборудвани със съвременни радарни детектори, са излетели от базата Авиано в Италия и са останали в района и през двата дни на руско-сръбските тактически маневри, като са наблюдавали от въздуха движенията на земята. В небето над Босна и Херцеговина (БиХ) са регистрирани интензивни прелитания на разунавателните самолети.

Ученията „Славянско братство 2019“, на които за първи път в Сърбия бе демонстрирана системата за ПВО С-400, са предизвикали големи опасения сред страните-членки на НАТО, които гледат на маневрите като на укрепване на позициите на Кремъл в балканския регион. Оттук вече идват намеци за възможни „наказателни“ последици за Белград.

Първото нещо, което би могло отново от военните да премине на политическия терен, е да бъде предотвратена доставката на системите за ПВО „Панцир-С“, които Сърбия вече купи от Русия, както и на хеликоптерите Ми-35, които също са закупени и чиято доставка се очаква не по-късно от средата на следващата година.

Този страх от Белград не е неоснователен, защото, както научава „Новости“, България е получила остра критика от съюзниците по НАТО, тъй като е позволила на руски самолет, който пренася С-400 „Панцир-С“ на „Славянски щит“ да прелети над територията й.

Ако страните от НАТО се опитат да затворят прозореца за преминаване на руската военна техника, Сърбия би могла да понесе икономически щети. А именно, според договора, доставката на вертолетите Ми-35 и „Панцир-С“ е задължение на Турция, докато уговорката за бронетранспортьорите БРДМ и 30-те танка Т-72 е по-различна.

Тоест, ако времето за доставката се удължи, Сърбия ще дължи на Русия депозит.

Познавачи на международната обстановка и политиката за отбрана на Изтока и Запада казват, че учението „Славянски щит“ ще има значителни резултати за Сърбия и че не очакват големи политически щети за западната ни съседка.

Директорът на Евразийския форум за сигурност генералът в оставка Митар Ковач посочва, че провеждането на тези маневри и използването на най-съвременната руска техника са послание, че Русия не пренебрегва интересите на своите приятели, но и че те отбелязват началото на засилен мониторинг на Балканите от страна на НАТО.

„Не очаквам Сърбия да понесе някакви последствия на публичната сцена поради засиленото военно сътрудничество с Русия. Възможно е натискът и изнудването да се осъществяват в сферите на тайната дипломация. Няма съмнение, че страните от НАТО ще работят върху нови оценки за бъдещите отношения на двете страни и тяхното партньорство“, заяви той.

Събеседникът на „Новости“ подчертава, че Сърбия не крие плановете си да модернизира своята противовъздушна отбрана.

„Не вярвам договорените руски доставки на военна техника в Сърбия да бъдат саботирани. Румъния се опита да го направи с бронетранспортьорите, но бързо бе намерена алтернатива. В зависимост от интереса, цената и нуждите, Русия със сигурност има начин да достави договорено оръжие на всеки партньор. Това е велика сила, която в зависимост от ситуацията, може да прилага повече или по-малко дипломатически, дипломатически, а и силови методи“.