"Това е все едно сицилианската мафия да си събере различните клонове и те да се саморазпуснат сами."

Така социологът Цветозар Томов коментира пред "Фокус" перспективата партиите сами да се справят с купуването на гласове.

"Всички се правим на разсеяни относно това, че правоохранителната система не прави почти нищо по този въпрос. Това са проблеми на обществото, а не на партиите, защото партиите са тези, които купуват гласове и създават тези практики. Въпросът е как партиите да бъдат ограничени и спрени. Аз не очаквам, че е възможно да се съберат партиите в България и да се разберат по този въпрос. Трябва обществен натиск, за да се прекратят тези практики, трябва работещо правораздаване", каза още Томов.

И допълни, че този обществен дебат трябва да се състои преди всичко между хора, които са заинтересовани от това в България да има честни избори.

"Това не са толкова политическите партии", убеден е Томов.

Той коментира и идеята за среща при президента по темата.

"От една страна президентът поставя въпрос, който действително е болезнена тема за българския изборен процес. От друга страна на тези избори не се е случило нищо ново и изненадващо и няма особена причина да смятаме, че практиките, свързани с контролиране, манипулиране на вота и проблеми при обработката на резултатите, които водят грешки и възможности също за манипулации и внушения, са възникнали едва ли не на тези избори или през последните години. Те съществуват и съпровождат българския изборен процес, особено на местни избори, поне от началото на този век. Хубавото в този сблъсък е, че възниква интерес към обществен дебат на тази тема, от какъвто всички се нуждаят. Мисля, че няма невинни партии в тази история", обясни Томов.