Новото румънско центристко правителство смята да предложи евродепутата Зигфрид Мурешан за еврокомисар, предаде Ройтерс, като се позова на източици от управляващата Национално-либерална партия (НЛП).

„По-късно днес или утре рано сутринта ще бъде изпратено писмо до Брюксел“, заяви партиен представител.

Според негов колега е постигнато споразумение именно Мурешан да е кандидатът.

Говорителката на Еврокомисията Мина Андреева заяви днес, че е запозната с тази информация, но тя е от медиите. Тя допълни, че правителството в Букурещ трябва официално да излъчи своя кандидат.

Номинирането стана възможно, след като снощи бе избрано новото румънско правителство. През октомври кабинетът на социалистката Виорика Дънчила падна след вот на недоверие. На власт сега е правителство на малцинството.

Зигфрид Мурешан (38г.) е от Европейската народна партия (ЕНП) - най-голямата сила в Европарламента. Той е и неин говорител.

Румъния е единствената страна от ЕС (ако не се брои напускащата го Великобритания), която все още не е посочила своя кандидат за еврокомисар. Той трябва да поеме транспорта, която е особено важен за страната, както и за България.

Първоначално Букурещ бе посочил за поста Рована Плумб. Тя обаче бе отхвърлена още от Комисията по правни въпроси, която я уличи в конфликт на интереси. Същата участ сполетя и унгарския кандидат Ласло Трочани.

А французойката Силви Гулар бе отхвърлена след допълнително второ изслушване.

Поради отпадането на трима кандидати изборът на новата Еврокомисия бе забавен поне с месец. ЕК трябваше да бъде избрана в края на октомври. Сега надеждите са това да се случи през последната седмица на този месец.

Урсула фон дер Лайен - председателката на новата Комисия, одобри кандидатурите на французина Тиери Бретон и унгареца Оливер Вархей. Тя обаче отхвърли две нови кандидатури от Румъния.

Все още не е напълно ясно дали Великобритания трябва да номинира свой представител предвид факта, че излизането й от ЕС бе отново отложено - този път до 31 януари.