Турските медии твърдят, че Турция е готова да започне да изпробва системите за противовъздушна отбрана С-400, произведени от Русия, въпреки заплахите за санкции от САЩ, предаде днес Асошиейтед прес.

Вестник „Миллиет“, който има тесни връзки с правителството, заяви в понеделник, че военните планират да изпробват С-400, които в момента са разположени в авиобаза в покрайнините на Анкара.

Турция пое доставката на две руски батареи С-400 тази година, като отхвърли предупрежденията на САЩ, че представляват заплаха за сигурността на НАТО. В резултат на това Вашингтон прекрати участието на Турция в многонационалната програма за изтребители Ф-35.

В същото време днес руски военни демонстрираха пред експерти от САЩ най-новото си хиперзвуково оръжие - ракетния комплекс "Авангард", включващ планиращ в атмосферата крилат блок, съобщи днес руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС и Асошиейтед прес.

Според съобщението Русия е показала най-новото си стратегическо оръжие пред поканената американска инспекционна група като част от мерките за прозрачност и "с цел да се поддържа жизнеспособността и ефективността на Договора за стратегическите нападателни оръжия".

"Авангард" е комплекс със стратегическо предназначение с междуконтинентална балистична ракета, снабдена и планиращ крилат боен блок. Според наличните открити източници бойният блок е разработен от научно-производствено обединение в руския град Реутов, Московска област, и е бил в процес на изпитания от 2004 г. Той е способен да лети в плътните слоеве на атмосферата със скорост над 20 пъти по-бърза от звука.

За новото руско оръжие за първи път говори президентът Владимир Путин на 1 март 2018 г. в своето годишно послание до Федералното събрание, като отбеляза способността му да прави остри маневри по пътя си към целта, с което прави безпредметна противоракетната отбрана.

В края на миналата година отново той съобщи, че е започнало серийното производство на комплекса "Авангард", като подчерта, че заедно с ракетите "Сармат" и комплексите "Кинжал" и "Пересвет" той многократно увеличава потенциала на армията и флота, с което "надеждно и безусловно гарантира сигурността на Русия в близките десетилетия".

Според Путин създаването на "Авангард" представлява технологичен пробив, сравним с изстрелването на първия съветски изкуствен спътник на Земята през 1957 г.