„Често съм казвал, че аз и еврото сме единствените оцелели от Договора от Маастрихт. И еврото ще остане само.“

Това заяви днес на прощалния си брифинг в Еврокомисията нейният председател Жан-Клод Юнкер. Днес бе последният му работен ден. А от 1 декември в длъжност встъпва новата Комисия, оглавявана от Урсула фон дер Лайен.

За сбогом Юнкер изрази съжаление, че е била премахната системата за водещия кандидат.

„Повече никога няма да бъда водещ кандидат. Обичам тази уникална ситуация, при която бях единственият без наследник в това отношение. Но ще ви кажа, че все пак е жалко, защото беше, макар и малък, но все пак демократичен напредък. И той бе премахнат с неясни мотиви“, каза той.

Това се случи под натиска на френския президент Еманюел Макрон. В крайна сметка начело на ЕК бе избрана Урсула фон дер Лайен, която изобщо не води кампания и не бе позната на избирателите. Но поне е от първата сила в Европарламента – Европейската народна партия (ЕНП).

През 2014 г. Юнкер бе водещият кандидат на ЕНП и без проблем бе номиниран и одобрен за председател на Комисията.

Люксембургският политик отказа да дава открито съвети на наследничката си. Той отговори с „не“ на въпрос оставя ли писмо в кабинета, който днес напуска.

„Когато влязох в кабинета на председателя на Еврокомисията, не намерих писмо и на свой ред не оставям писмо. Посланието ми е да се грижи за Европа“, каза той.

Колкото до журналистите, Юнкер изтъкна, че идва в залата за пресконференции не за да им благодари, а от уважение:

„Журналистите не са нито съюзници, нито подчинени - просто ги има.“

Юнкер заяви, че напуска Комисията с чувство на облекчение и радост, защото задачата не е била най-лесните. После допълни, че съжалява за много неща, но не изброи нито едно.

И на прощаване председателят на ЕК не пропусна да изтъкне, че в някои страни членки на Съюза няма достатъчно върховенство на закона.

Той отказа да отговори какво възнамерява да прави занапред. Накрая Юнкер внезапно прекрати внезапно пресконференцията с думите, че е гладен.

Мандатът на Туск бил по сценарий на Хичкок

Шарл Мишел (вляво) пое председателството на Европейския съвет от Доналд Туск.

„Когато поемах поста от Херман ван Ромпьой преди 5 години, дори не подозирах, че сценарият на моя мандат ще бъде като написан от Алфред Хичкок“, заяви на прощаване председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Полският политик сдаде в централата на институцията властта на наследника си Шарл Мишел.

„Може би си спомняте неговата рецепта за добър трилър. Той казваше: „Искам филм, който започва със земетресение и стига до кулминация“. От първите месеци на 2015 г. Европа се бори с кризи - гръцката, украинската, миграцията, „Ислямска държава“ и нейните терористични атаки в рамките на нашите граници, а само миг по-късно дойде и „Брекзит“, изтъкна Туск.

Шарл Мишел от своя страна обеща да бъде по-предпазлив в туитовете. 

„Ще използвам цялата си енергия, за да намаля бюрокрацията. Нека работим заедно по този проблем. За мен ще бъде привилегия да служа на европейските граждани. Ще показвам собствен стил, открит за диалог и ангажиран с изграждането на мостове. И вероятно ще бъда по-предпазлив в туитовете, поне в началото“, увери доскорошният премиер на Белгия.