Основна пречка за растежа на българската икономика е нивото на образованието, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов в ефира на "Панорама" по БНТ тази вечер.

"За съжаление държавата ни 30 години бе абдикирала и от образование, и от култура", отбеляза той.

За 10 от тези 30 години управлява именно партията на Караниколов - ГЕРБ. Според него в този период сме успели и да "опетним много лошо името на България", като в първото десетилетие след промените много хора са станали милионери, без да работят, и българите са започнали да мислят, че това е нормално.

"Името на България е очернено, и затова с Румъния сме под мониторинг", заяви той, и добави: "Личното ми мнение е, че мониторингът не трябва да отпада, защото той ни научи на много неща. Но мониторингът трябва да е за всички държави в ЕС, корупцията не тръгва от България и не е само в България."

Министърът коментира и оставката на своя колега в правителството - социалният министър Бисер Петков.

"Това е изключително тежък сектор, от който зависят съдбите и социалния живот на българските граждани. Аз лично благодаря на Бисер Петков за доброто отношение и колегиалността към мен. Разбрах, че другата седмица ще има Коалиционен съвет, има си лидери, които ще вземат това решение", уточни той.

Караниколов коментира и срещата между Бойко Борисов и американският президент Доналд Тръмп - той беше част от българската делегация в САЩ.

"Видях двама лидери, които обсъждаха политики и стратегическо партньорство, те не си говореха за сделки."

На въпрос защо се обещава многократно, а няма голям приток на инвестиции от САЩ, министърът отбеляза:

"В региона по принцип няма много инвестиции. И борбата е голяма. Но тези инвестиции не идват, защото има стратегически решение за партньорство. Ние трябва да имаме необходимия инвестиционен климат, нещо, за което работим, но не става с магическа пръчка."

И отбеляза, че в България е нужен закон за лобизма, защото много практики, които добавят към усещането за корупция у нас, всъщност са лобистки в държавите, които имат такъв закон.