Европарламентът да отстоява върховенството на закона в България. А Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи да окаже натиск върху Еврокомисията и българското правителство да извършват реални действия вместо безкрайни „ангажименти“.

Призивът се съдържа в подписка, която се разпространява в Брюксел. Копие от нея е изпратено и до няколко членове на комисията към ЕП. Документът е подписан от 30-ина души, като текста й едновременно споделят хора като Юри Тавание, Владислав Панев, който е съпредседател на "Демократична България", Джок Полфрийман, както и юристи, журналисти и т.н., повечето българи, живеещи в Белгия.

Поводът за подписката е днешното изслушване на тема „Към обща стратегия на ЕС за борба с корупцията и организираната престъпност“. Там ще бъде и новоизбраният бъдещ български главен прокурор Иван Гешев. Той ще говори за подобряването на трансграничното сътрудничество в тази сфера.

Депутатите ще чуят и новоизбрания главен прокурор на ЕС Лаура Содруца-Кьовеши.

Съобщението от 22 октомври, че ЕК вижда достатъчен напредък в борбата с престъпността и корупцията у нас, е изненадало много български граждани, се казва в подписката. Същевременно там се цитират проучвания, че 69 на сто от българите твърдят, че не виждат полза от работата на главния прокурор. А 76% смятат, че Върховната прокуратура се използва като политически инструмент при сегашния първи обвинител Сотир Цацаров.

С решението си да прекрати мониторинга над България ЕК на практика узаконява спорните практики на разследване от страна на Главната прокуратура и игнорира законните опасения на мнозинството от населението, че нереформираната съдебна система обслужва единствено корумпирани политици, а не редовите граждани.

Подписалите документа настояват евродепутатите да използват днешното изслушване, за да зададат на Иван Гешев въпрос, на които на българското общество е отказан отговор:

• Всички доклади по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) подчертават необходимостта от прозрачен и основан на постижения избор на високи постове. Смята ли г-н Иван Гешев, че назначаването му е именно такова предвид факта, че нито едно разследване срещу висши политици не е довело до някаква присъда, докато той бе зам. главен прокурор?

• По време на интервю преди назначаването му г-н Гешев заплаши съдия от Висшия съдебен съвет (ВСС). Освен това г-н Гешев твърди, че не вярва в разделението на властите в България и има подозрения, че се е съюзил с организираната престъпност. Как г-н Гешев като главен прокурор смята да защитава принципите на демокрацията, човешките права и върховенството на закона?