Американецът Джеф Кини, създател на изключително популярната книжна поредица „Дневникът на един Дръндьо“, идва у нас за първата си среща с родните читатели на 5 декември в НДК. В София той ще представи новата си история „Снегояд“, част от „Шоуто на един Дръндьо“. Пред зрителите в зала 3 ще рисува на живо и ще разказва истории.

Кини е писател и илюстратор – той сам рисува книгите си. Поредицата „Дневникът на един Дръндьо“ започва да издава в Америка през 2007 г. на хартия, иначе е позната на онлайн читателите от 2004 г. Идеята му хрумва още през 1998 г., а през следващите 8 години Кини я усъвършенства. Още с публикуването си става хит – 20th Century Fox екранизират първа, втора, четвърта и девета книга. На традиционния парад за Деня на благодарността в Ню Йорк през миналата седмица, който достига по телевизията до милиони зрители, един от балоните беше на главния герой от книгите.

У нас първата книжка със заглавие, дало име на поредицата, излиза 3 години по-късно от издателство „Дуо дизайн“. Книжките, които рядко надминават обем от 200 страници, много често попадат в класациите на най-търсените издания на родните книжарници. За Дръндьото на български засега са излезли 11 книги, а на английски – 14. Освен със забавните си истории „Дневникът на един Дръндьо“ се характеризира и с илюстрациите си, като че ли нарисувани от дете, в стила на главния герой.

Главният герой Грег Хефли е възпитаник на основно училище, където всеки ден се сблъсква с различни предизвикателства и приключения. Обикновено го придружава най-добрият му приятел Раули, често в историите се появяват и по-големият му брат Родрик и по-малкият Мани.

„Шоуто на един Дръндьо“, в което Кини рисува и разказва за Дръндьото пред малките си читатели, първоначално започва да обикаля САЩ, след няколко години идва и в Европа. Това ще е първото му гостуване у нас. Шоуто ще започне в 14 ч., а след него Кини ще раздава автографи. Цената на билетите е 12 лв.

"Площад Славейков"