Мъж застреля днес шестима души в чакалнята на болница в североизточния чешки град Острава, след което се самоуби, предадоха Ройтерс и Би Би Си.
Кървавата сцена се разигра в Университетската болница в Острава малко след 7 ч. сутринта местно време (8 ч. българско време), каза министърът на вътрешните работи Ян Хамачек.

Въоръжени полицаи намериха заподозрения мъртъв, след като сам се е прострелял в главата в паркирано наблизо превозно средство.

 


Премиерът Андрей Бабиш съобщи в ефира на чешката обществена телевизия, че нападателят е стрелял от близко разстояние. Четирима души са убити на място, а двама са издъхнали по-късно от раните си, добави той.
 

 

Хамачек и Бабиш потеглиха за Острава, намираща се на 350 км източно от столицата Прага.
Здравното заведение е евакуирано, предаде Асошиейтед прес. По информация на в. "Днес" нападението е извършено в клиниката по травматология в болницата.

Полицията по-рано съобщи, че търси подозрителен мъж в червена жилетка, който може да се вози в сребристосиво Renault Laguna, предаде радио “Чески розхлас”. Тя предупреди, че той е въоръжен и опасен.  

"Той е стрелял с късо оръжие", каза шефът на регионалната полиция Томаш Кужел. 

Кварталът на болницата е блокиран. Директорът на болницата Иржи Хавлант заяви, че изстрелите са отекнали около седем в амбулаторията по травматология. Силите на реда са пристигнали в 7 часа и 24 минути.

Стрелбата в болницата в Острава е втората най-трагична в историята на Чешката република. През февруари 2015 г. мъж в ресторант в Ухерски брод застреля осем души, а след това и себе си.