Китай се е заел напълно да обнови хотелския си пазар с нови дизайнерски обекти. Старт ще бъде даден след месец, когато изгряващото слънце на свръх концептуалния Sunrise Kempinski Hotel в Пекин започва да приема посетители.

На час път с кола от столицата, на брега на езерото Янг, в средата на ноември отваря врати чисто новият 5-звезден хотел. Капацитетът му е 306 стандартни стаи и апартаменти за средно $185 на вечер. Висок е 21 етажа. Има 14 ресторанта и барове, спа комплекс, фитнес зала и пристанище за частни яхти. Целият строеж заедно с двора заема 14 квадратни километра.

Главен архитект на проекта е Чжан Хай Ао от компанията Shanghai Huadu Architect Design Co. Той е остъклил с 10 000 панела фасадите на зданието, благодарение на което горната част отразява небето и облаците, средната - планинските хребети наоколо, а най-долната - водната шир на прилежащото езеро. В дизайна не е подминат и традиционният феншуй: входът е във формата на зяпнала рибешка уста, която е древен китайски символ на процъфтяването. За интериорния дизайн пък била привлечена американската компания DiLeonardo.

Като цяло хотелът изглежда крехък и чуплив, но въобще не е такъв в действителност. Независимо, че бе построен за немислимия срок 24 месеца и е целия в стъкло, той без проблеми ще издържи земетресение от 8 бала по Рихтер. Така поне обещават инженерите му...