Внасяме вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов за провала в политиката по околната среда и водите.

Това заяви председателката на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията, предаде агенция "Фокус".

„За десетгодишното управление на Борисов в резултат на некомпетентна политика, безхаберие и кражби, близо половин милион българи в момента са оставени без достъп до питейна вода", каза лидерката на левицата.

"Водната криза в Перник става и национална, защото и други области и градове са застрашени от този проблем. В същото време постоянно се увеличаха цените на водата за граждани без да се предприемат каквито и да е мерки за инвестиции. Само 0,5% от мрежата е подменена, а над 50% от водата се губи“, допълни още Нинова.

„Най-големият проблем, с който се занимавахме през изминалата година и, с който ще се занимаваме и през следващата, е миенето и метенето на улиците. Този проблем остава отворен и в тази план сметка за чистота“, посочи Калоян Паргов, член на изпълнителното бюро на БСП. 

По думите му днес от БСП ще формират доклад, който да възложат на кмета, за 6-месечен срок да подготви едно такова общинско предприятие.

„На връх Нова година ще трябва да разгледаме два доклада. Първият е за местните данъци и такси, като претенцията е, че с оглед по-чист въздух, те трябва да бъдат повишени. Вторият е план сметката за чистота, която трябва да приемем до края на годината. И по двата доклада мисля, че няма съмнение как ще гласуваме от БСП“, отбеляза той.

По думите му нито е редно, нито има достатъчно аргументи да бъдат повишавани тези данъци.

„По отношение на план сметката за чистота, който е акцентът, частта приходи и частта разходи не отговарят на очакванията на софиянци. Мисля, че е редно кметът на Столична община да се възползва от своите правомощия като разпореди по съвсем различен начин събирането и изразходването на средствата от такса „смет“, подчерта Паргов.