Хората, които пушат и дори тези, които са се отказали, заявяват, че живеят с повече болки, отколкото тези, които никога не са имали вредния навик, съобщи Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

Резултатът се основава на анализ на данни от над 220 000 души, извършен от британски лекари.

Изследователите споделят, че причината е все още неизвестна, но пушенето, причиняващо постоянни промени в организма, може да е един от факторите за по-голямата чувствителност към болка от някои хора.

Групата за борба с тютюнопушенето „Аш” подчерта, че откритията не трябва да бъдат изненада, предвид вредата от тютюнопушенето.

Учените анализираха данни от набор от онлайн експерименти в "BBC Lab UK Study". Участниците бяха разделени в три групи:
- Хора, които никога не са пушили
- Хора, които са отказали цигарите
- Хора, които пушат ежедневно

Те отговориха на въпроси с колко болка живеят по скала от нула до сто.

Настоящите и бивши пушачи се оказаха с по-високи резултати от тези, които никога не са пушили, показаха данните от проучването, публикувани в списание Addictive Behaviors.

С други думи, потвърдено е, че тютюнопушенето е свързано с това да живеем и изпитваме повече болка – дори след като откажем цигарите.

"Ключовата констатация е, че бившите пушачи все още усещат този ефект от засилената болка", каза пред BBC изследователката д-р Олга Перски.

Д-р Перски заяви, че най-изненадващата констатация е, че по-високите нива на болка са открити в най-младите възрастови групи (на възраст от 16 до 34 години).

Но остава възможността тютюнопушенето да е симптомът, а не причината.

Например, проучванията свързват невротичните черти на личността с усещането за по-силна болка и по-висок риск от тютюнопушене.

Възможно е типът човек, който е по-вероятно да съобщи, че изпитва повече болка да е и типът човек, който е по-вероятно да започне да пуши.