В Ирак има двама български военнослужещи, които са в мисия на НАТО, която е свързана с обучение на иракски военни. Тя ще бъде евакуира временно в съседна държава, докато се изясни ситуацията в страната, обяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред бТВ. 

По всяка вероятност съседната държава ще е Кувейт.

Снощи стана ясно - след среща на посланиците от НАТО, че мисията ще бъде временно преустановена, но алиансът застана зад САЩ след атаката срещу генерал Касем Солеймани. 

Мисията на НАТО в Ирак наброява около 430 души, от които малко повече от половината са военни, а останалите – цивилни. Българското министерство е във всекидневен контакт с българските офицери, обясни вицепремиерът. 

Според Каракачанов ответни действия срещу САЩ единствено биха ескалирали конфликта.

„Големият проблем в региона е „Ислямска държава“. Тя беше победена, но ако получи вакуум, не съм убеден, че силите на иракската армия са достатъчни, за да удържат положението“, коментира още министърът. 

И добави:

„Цялата ситуация с ядреното оръжие в Близкия изток е сериозен проблем. Иран от много години се стреми да придобие ядрено оръжие и това е публична тайна. Именно поради това са тези по-резки действие на американската страна и Израел, който е основен съюзник на САЩ в района на Близкия изток“.

След убийството на Солеймани, чието погребение е днес, Техеран обяви, че прекратява спазването на ядрената сделка. 

Красимир Каракачанов отново коментира и изказване на сръбския вицепремиер Ивица Дачич, който преди ден заяви, че българите са само 0,26 от населението на Сърбия, но въпреки това на всяка среща на Европейския съюз България постоянно "подставя въпроса за правата на българското национално малцинство".

"Самата конституция на Сърбия регламентира, че Сърбия е многонационална държава. Дали българите са 0,26% или 2,26 няма никакво значение", каза Каракачанов.

Той припомни, че в последните няколко месеца това не е първото изказване на сръбски политик, насочено срещу страната ни. Причината според вицепремиера:

"България е основното плашило там. Когато Сърбия има някакви вътрешни проблеми, умишлено намесват България, за да има някой виновен отвън".

По думите му това е така, защото България е по-голямата държава и винаги сме били конкурент.

„Нашите сънародници в Босилеград и Цариброд са недоволни от политиката на сръбското правителство по отношение на изучаване на майчиния език и други права. Една част от ръководството на така нареченото малцинство са хора, удобни на Белград и на правителството. Не са чак толкова активни, колкото иска самото население“, каза министърът на отбраната.